Barikāžu muzeja krājuma uzturēšanai un saglabāšanai piešķir 21 704 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdība piešķīrusi 21 704 eiro 1991. gada barikāžu muzejam Nacionālajā muzeju krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanai un saglabāšanai. Tā kā 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība Covid-19 ierobežošanai noteikto drošības pasākumu dēļ 1991. gada barikāžu muzeja šā gada finansējuma ietvaros nespēj pilnībā nodrošināt savu Nacionālajā muzeju krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanu un saglabāšanu atbilstoši Muzeju likumā noteiktajām prasībām, Kultūras ministrija (KM) pēc trūkstošā finansējuma 21 704 eiro apmērā šodien vērsās valdībā, informēja KM pārstāvji.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība un tās struktūrvienība 1991. gada barikāžu muzejs 2020. un 2021. gadā veiksmīgi īstenoja barikāžu 30 gadu atceres pasākumus, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju un tās izraisītajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem. Kā norādīja KM, tika īstenoti arī papildu darbi, kas prasīja papildu izdevumus, taču valstī noteikto epidemioloģisko drošības pasākumu dēļ nespēja gūt 2021. gadā plānotos ieņēmumus, kas segtu daļu izdevumu.

Muzeja uzturēšanas izmaksu lielāko daļu sedz nomas maksas no pastāvīgajiem ēkas īrniekiem (kafejnīcas un suvenīru veikals).

Ārkārtējās situācijas laikā darbu pārtrauca ēkas nomnieki un muzeja ieņēmumi samazinājās par 85%.

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrībai 2021. gadā vairāk nekā pusgadu nebija iespējams gūt ieņēmumus par zāles īri pasākumiem, kā arī muzeja publiskajiem pakalpojumiem (ekskursijām), jo kopš 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 3. jūnijam muzeji bija slēgti apmeklētājiem.

Tādēļ valdība 17. augustā lēma piešķirt 21 704 eiro, lai 1991. gada barikāžu muzejs nodrošinātu Muzeju likumā noteikto attiecībā uz savu Nacionālajā muzeju krājumā esošo priekšmetu un kolekciju uzturēšanu un saglabāšanu – segtu atlīdzības izdevumus un maksājumus par komunālajiem pakalpojumiem.

1991. gada barikāžu muzejs ir 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības struktūrvienība, kurai ir valsts atzīta akreditēta muzeja statuss. Muzejs ir vienīgā institūcija Latvijā, kas sniedz sabiedrībai vispilnīgāko informāciju par Latvijas valstij vēsturiski un politiski nozīmīgiem notikumiem – 1991. gada janvāra barikāžu laiku un 1991. gada augusta puču, veicot šo notikumu sistematizētu izpēti, popularizēšanu un vēstures liecību vākšanu un saglabāšanu. Viens no uzdevumiem ir veicināt valstiskuma apziņas veidošanos Latvijas sabiedrībā, īpaši jaunās paaudzes vidū, kuri šos vēsturiskos notikumus nav piedzīvojuši.

KONTEKSTS:

1991. gada barikāžu muzejs kā valsts akreditēts muzejs gadā saņem 20 tūkstošu eiro dotāciju no valsts un piedalās projektu konkursos. Sava statusa dēļ muzejs saskaras ar finansiālu nedrošību un biežu darbinieku maiņu. Situāciju krietni pasliktinājusi pandēmija, ierobežojot līdzšinējos ienākumu avotus. Barikāžu muzejs izteicis vēlmi pievienoties Latvijas Kara muzejam, bet to pārraugošā Aizsardzības ministrija tam nepiekrīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti