Amatpersonas: Eksponātu pārvešanai no Rīgas pils muzeju atlicis maz laika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas pilī esošo muzeju eksponātu pārvešanai ir palicis maz laika, jo tuvojas ziema, otrdien atzina Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija Rīgas pils apmeklējuma laikā, Kultūras ministrijas amatpersonas un pilī izvietoto muzeju direktori. Viņi ir vienisprātis, ka visi muzeju eksponāti remonta laikā ir jāpārceļ uz citām telpām.

Galavārds par Rīgas pils muzeju – Latvijas Vēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja – pārcelšanu remonta laikā uz citām ēkām pieņems valdība. Tomēr, tā kā tuvojas ziema, tad tas ir jāizdara iespējami drīz, lai to paspētu.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce otrdien intervijā Latvijas Radio pauda, ka muzeji būtu jāpārceļ, lai raitāk un drošāk notiktu remontu darbi un lai tie neapdraudētu eksponātus.

Kopumā vēl joprojām pastāv trīs rīcības varianti: pirmais no tiem paredz visu muzeju pārcelšanos uz citām telpām, otrais – daļēju pārcelšanu, trešais – muzeji paliek esošajās telpās.

Latvijas Radio novēroja, ka šobrīd Rīgas pilī esošo muzeju sienas vēl joprojām ir nolietas, grīda – uzburbusi, un telpās vēdī pēc pelējuma un kaļķa.

Speciālisti gan atzīst, ka visi varianti ir dārgi. Arī eksponātu atstāšana muzejos būtu dārga, jo tad to saglabāšanai būtu nepieciešama sarežģīta un dārga žāvēšanas sistēma.

20.jūnija vakarā Rīgas pilī notika ugunsgrēks, kurā nodega daļa pils jumta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos pils ievērojami cieta no ūdens, kuru izmantoja ugunsdzēsēji. Muzeju krājumi negāja bojā, tiesa, daļa no tiem cieta. Ugunsgrēka cēlonis vēl joprojām nav pavēstīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti