Panorāma

"Aerones": Izglītības sistēma nespēj sagatavot inženierus

Panorāma

Palīdzība nepieciešama arvien jauniem bēgļiem no Ukrainas

Daugavpilī turpinās reorganizācija kultūras jomā

Daugavpilī turpinās reorganizācija kultūras jomā

Daugavpilī šogad reorganizētas kultūras iestādes. Jau pavasarī šaubas par pašvaldības nodomiem Daugavpils cietokšņa pārvaldības maiņā pauda pilsoniskās sabiedrības pārstāvji. Tagad kārta pārmaiņām pienākusi Kultūras pilij. Koncertzālei nomainīts vadītājs, un iecerēts remontēt zāli, lai tajā varētu rādīt arī kino.

Kultūras pils ir koncertzāle Daugavpils Ķīmiķu mikrorajonā jeb apkaimē. Vēl pirms pāris gadiem te uzstājās pārsvarā mūziķi no Krievijas. Nu repertuārs ir mainījies, pērn te viesojās ukraiņu baletdejotāji. Koncertzāli šo pārmaiņu laikā vadīja Harijs Vucins. Šopavasar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs viņu sodīja par amatu apvienošanu.

"Es kā uzņēmējs biju sapratis, ka, ja man nav paraksta tiesības, tātad es neesmu amatpersona un es nebiju direktors, es biju vadītājas vietnieks. Manam uzņēmumam nav nekāda līguma ar Vienības namu un es neredzēju nekādu interešu konfliktu," klāstīja bijušais Daugavpils iestādes "Vienības nams" direktores vietnieks Vucins.

Tomēr no atbildības viņš nevairās, sakot, ka nezināšana no tās neatbrīvo. Samaksājis sodu un turpinājis strādāt, līdz novembrī uzzinājis – pašvaldība meklē Kultūras pilij jaunu vadītāju.

Latvijas Televīzijai zināms, ka reorganizāciju kultūrā dome pamato vēl ar skatuves aprīkojuma uzņēmumu karteli.

Par to sodīta firma, kas uzvarējusi iepirkumos Daugavpilī, un Harijs Vucins piedalījies to organizēšanā. Konkurences padomē gan norādīja: konkrētajā kartelī pasūtītāji netika kvalificēti kā atbalstītāji. Pasūtītāji bija vairākas valsts un pašvaldību iestādes, ne tikai Daugavpilī.

"Jebkas, kas ir noticis Kultūras pilī, tas bija noteikts vadītājam, kas bija pieņemts darbā uz laiku par pienākumu izpildītāju. Veicot reorganizāciju, pašvaldība bija noteikusi, ka būs izsludināts konkurss uz jaunu vadītāju," teica Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.

Viņš līdzšinējo Kultūras pils vadītāja darbu un pašas pils darbību vērtēja pozitīvi, jo esot ļoti daudz pasākumu.

Konkurss noslēdzies, un Kultūras pilij atrasta jauna vadītāja. Vēl nesen izsludināts iepirkums pārmaiņām Mazajā zālē. Harijs Vucins stāstīja, ka zāli apskatījis mērs un spriedis, ka šeit varētu rādīt kino.

Daugavpils mērs Elksniņš gan uzsvēra, ka iecerēts veidot apkaimes kopienas centru, kurā varēs arī skatīties filmas.

"Nodēvēsim to par kinorežisūras darbiem, ko varētu ievērot. Vai tas būtu "National Geographic" izglītības iestādēs, kur vesels posms varētu atnākt, vai arī kāds romantisks vakars vecāka gada gājuma cilvēkiem," sprieda Elksniņš.

"Es neticu, ka uz šejieni nāks cilvēki skatīties kino – uz tāda stāvokļa telpām, kādas tās ir pašlaik," vērtēja bijušais Kultūras pils vadītāja pienākumu izpildītājs Vucins.

Kinoteātris Daugavpilī vairākus gadus bija apmēram līdz pandēmijas laikam, tas pārtrauca darboties iepirkšanās un izklaides centrā "Ditton nams". Pirms gada radās cerība, ka kinoteātris Daugavpilī atgriezīsies, reklāma vēstīja: "Drīz šeit atvērsies "Skyline Cinema". Tiesa, ar šādu pašu nosaukumu darbojas kinoteātri Baltkrievijā. "Ditton namā" par īrnieku saistību ar Baltkrieviju nezina, bet norādīja, ka telpas īrē SIA "Silver Kino". Šajā uzņēmumā norādīja – saistība ar Baltkrieviju vairs nav un kinoteātris Daugavpilī būs.

"Ja privātajā sektorā neviens to neuzdrošinās, tad pašvaldība saredz, ka varbūt mums tas ir jādara," sacīja Daugavpils pašvaldības iestādes "Vienības nams" vadītāja pienākumu izpildītāja Diāna Soldāne.

Iepriekšējo kinoteātri "Silver Screen" Valsts valodas centrs vairākas reizes bija sodījis, ka filmas svešvalodas netiek titrētas latviešu valodā. Vai valodas lietojums Daugavpilī ir šķērslis kinoteātriem, Elksniņš atturējās spriest.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti