Kultūras ziņas

"Ziemeļblāzmas" parkā skan tautasdziesmas džeza ritmos

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kuldīgā aizvadīts Demokrātijas festivāls

Kuldīgā «trenē demokrātijas muskuļus» – notiek Demokrātijas festivāls

No demokrātijas svinēšanai līdz tiesāšanai – ar šādu uzsaukumu šogad Kuldīgā notiek Demokrātijas festivāls. Šogad tas norisinās Kuldīgas pilsētas dārzā un pasākuma apmeklētajiem piedāvā plašu pasākumu programmu, kas turpināsies visas sestdienas, 29. jūlija, garumā. Festivāla laikā demokrātiju svinēs, praktizēs demokrātijas iemaņas un arī kritiski vērtēs demokrātijas mīnusus.

Kuldīgā «trenē demokrātijas muskuļus» – notiek Demokrātijas festivāls
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Kuldīgas pilsētas dārzs pie Ventas rumbas, kas ieskauj Kuldīgas novada muzeja ēku, ir Demokrātijas festivāla norises vieta, kur par un ap demokrātiju tiek darīts, runāts, diskutēts, kritizēts un svinēts. Kuldīga ne tikai uzposusi vecpilsētu un savu dārzu, bet tur ir arī ļaudis, kuri māca trenēt demokrātijas principus.

Par tā nozīmi un jēgu vairāk stāstīja festivāla rīkotāja Maija Jankovska: "Demokrātija primāri nozīmē to, ka tas ir tāds politiskais režīms, kurā vara ir mūsu, tautas, rokās, ļoti abstrakti.

Ja vara un iespēja mums ir, tā ir jāliek lietā, bet to ir jāprot darīt, ne vienmēr mums tās prasmes ir izkoptas, arī izpratne.

Caur dažādām aktivitātēm mēs mēģinām demokrātijas muskuļus trenēt."

Demokrātijas festivāls Kuldīgā
Demokrātijas festivāls Kuldīgā

Demokrātijas muskuļu trenēšanā aktīvi iesaistījies arī aktieris un režisors Jurģis Spulenieks, kura dzimtā pilsēta ir Kuldīga. Piektdienas vakarā pirmizrādi jau piedzīvojusi pēc Latvijas Satversmes motīviem radīta izrāde "Deķis". Režisors Jurģis Spulenieks un aktieri kopā ar skatītājiem tajā meklē atbildes uz jautājumiem, kas ir Satversme, kur ir Satversmes oriģināls, vai tā palīdz un kā tā ietekmē mūsu ikdienu.

"Man ir jāsaka milzīgs paldies aktieriem – Indrai Burkovskai un Edgaram Samītim – kuri parakstījās uz šo avantūru, jo tā tiešām ir milzīga avantūra – veidot refleksiju par literāru darbu, kur nav dramaturģijas pamatkomponentes – konflikta. Tieši šī iemesla dēļ mūsu uzdevums bija ņemt pantus, pretstatīt tos ikdienas dzīvei un saprast, vai strādā vai nestrādā, rodas absurds vai ne," skaidroja Spulenieks.

Spulenieks sacīja, ka, viņaprāt, Satversme ir unikāla un moderna, pat neskatoties uz to, ka tā salīdzinoši ir ilgdzīvotāja.

"Unikalitāte uzreiz nenozīmē labklājības līmeņa lēcienu un tamlīdzīgi. Tā unikalitāte prasa aktīvu sabiedrību, tas ir tas, ko mēs bieži vien esam aizmirsuši."

Demokrātijas festivāla notikumi gaidāmi visas sestdienas garumā. Tie aktualizēs dažādus jautājumus un pievērsīs uzmanību arī zaļākai, videi draudzīgākai dzīvošanai šodien un nākotnē.

Festivālā ir gana daudz "zaļo" tēmu, būs arī diskusija "Kafija ar politiķi", kuras laikā būs iespēja pārrunāt to, kā nobalansēt vides aizsardzības nepieciešamību, vienlaikus veicot saimniecisko darbību, atklāja festivāla rīkotāja Jankovska.

"Būs par energokopienas, enerģijas demokrātiju, darbosies mantu maiņas punkts. Zaļā tēma ir klātesoša, arī pats festivāls šogad ir īpaši lielu uzsvaru licis, lai būtu pēc iespējas zaļāks, būtu mazāka ietekme uz vidi. Var ņemt līdzi ūdens pudeli, būs dzeramais ūdens pieejams, depozīta glāzes," sacīja Jankovska.

Arī dekorācijas Demokrātijas festivālam veidotas no pārstrādātiem materiāliem vai tiek īrētas, bet jaunas lietas pirktas netiek, lai neradītu papildus ietekmi uz vidi.

Demokrātijas festivāls Kuldīgā notiek jau trešo reizi, to organizē virkne organizāciju – biedrība "Kurzemes NVO centrs" kopā ar domubiedriem nodibinājumu "Demokrātijas fonds", biedrībām "Zaļā brīvība", "Radi vidi pats", "Latvijas Dabas fonds", "Eiropas kustība Latvijā", "Zero Defect", "Kūrava", Ventspils Vācu kultūras biedrību, "Svitanok", "Pauļinka", Liepājas krievu kopienu, Baltijas–Vācijas augstskolu biroju, Eiropas kopienas "mesesamkopa.eu" jauno līderu programmu jauniešiem un citiem aktīvistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti