Mūzikas akadēmija izsludina Dailes teātra rosināto uzņemšanu aktieru kursā

Jauniešus Latvijā turpina vilināt aktiera profesija. Arī šogad liela interese bijusi par aktiermākslas studijām Kultūras akadēmijā, un jau tuvākajās dienās būs zināmi to 14 jauniešu vārdi, kuriem izdevies izturēt lielo konkursu, lai rudenī sāktu aktiermākslas studijas. Jaunums ir tas, ka šogad jaunajiem talantiem būs vēl viena iespēja sevi pierādīt, jo pēc Dailes teātra iniciatīvas arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija izsludinājusi uzņemšanu aktieru kursā.

ĪSUMĀ:

  • Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija pēc Dailes teātra iniciatīvas izsludinājusi uzņemšanu aktieru kursā.
  • Žagars: Mums patika Mūzikas akadēmijas sadarbības piedāvājuma modelis.
  • Aktieru kurss būs ar specializāciju tieši mūzikas izglītībā.
  • Programmu pirmos divus gadus īstenos tālākizglītības kursa formātā, bet tiek veidota arī profesionālā bakalaura studiju programma.
  • Dailes teātris nodrošinās arī prakses iespējas, bet kursa absolvēšana negarantēs vietu Dailes teātra trupā, absolvents var izvēlēties strādāt arī citā teātrī.
  • Iestājpārbaudījumi plānoti no 23. līdz 25. augustam

Dailes teātris un Mūzikas akadēmija izsludina uzņemšanu aktieru kursā
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Plānots, ka iestājpārbaudījumi sāksies 23. augustā, un kursā varētu uzņemt aptuveni 10 studentu. Kurss būs ar specializāciju mūzikas izglītībā.

Jau pirms trim gadiem, uzsākot vadīt Dailes teātri, Jurim Žagaram un Viesturam Kairišam bija skaidrs, ka trupa ir jāatsvaidzina un, tiklīdz būs iespēja, viņi rosinās jauna aktieru kursa izveidi. Pandēmijas laikā tas nebija iespējams, bet, tiklīdz darbs teātrī atkal kļuva pilnvērtīgs, ideju viņi virzīja uz priekšu, un rezultāts ir sadarbība ar Mūzikas akadēmiju, kur rudenī darbu uzsāks jauns aktieru kurss ar muzikālās izglītības ievirzi.

Dailes teātra direktoram Jurim Žagaram šai saistībā visbiežāk uzdotais jautājums esot – kāpēc Mūzikas akadēmija, nevis Kultūras akadēmija ar ilgu gadu pieredzi aktieru audzināšanā? Viņš atbildēja, ka teātrim saistošāks šķitis tieši sadarbības modelis ar Mūzikas akadēmiju:

"Ne jau tāpēc, ka Kultūras akadēmijā kaut kas ir slikti. Bet mums patika Mūzikas akadēmijas sadarbības piedāvājuma modelis, un attiecīgi mēs novirzījāmies tajā virzienā. Man liekas, ka tas ir tikai labi un pareizi, jo es esmu, ja es tā varētu teikt, konkurences sektants.

Es ticu, ka konkurence ir tā, kas dzen visus attīstības modeļus uz priekšu. Ja, pieņemsim, ir konkurence Kultūras akadēmijai ar Mūzikas akadēmiju par studentiem, cīņa par to, kurš dabūs labākus un vairāk studentu un tā tālāk, tas ir tikai un vienīgi labi.

Nevienai no augstskolām nevajadzētu būt monopolam kaut kādā konkrētā izglītības nozarē."

Izvēle par labu Mūzikas akadēmijai ir arī tādēļ, ka tas būs aktieru kurss ar specializāciju tieši mūzikas izglītībā. 

"Bet es gribētu uzsvērt, ka šis kurss nav domāts kā muzikālā teātra vai mūziklu teātra aktieru kurss, tas ir dramatiskā teātra aktieru kurss ar padziļinātu mūzikas izglītības pielikumu," sacīja Žagars. "Kāpēc tā? Tāpēc ka, mūsuprāt, muzikālā izglītība iedod jaunajam aktierim arī zināmu spēju pielāgoties, viņa izglītības spektrs ir plašāks, viņa iespējas darba tirgū ir lielākas, jo, kā zināms, ne jau visi, kas pabeidz aktieru kursu, strādā pēc tam teātrī. Un muzikālā izglītība – tas ir milzīgs pienesums jebkurā gadījumā."

Kursa pamatmaksu nodrošinās kokapstrādes uzņēmuma SIA "Stiga RM" ziedojums Dailes teātrim jauno aktieru apmācībai. Ja tomēr būs vajadzīgs arī studenta līdzmaksājums, par to paziņos tuvāko nedēļu laikā.

Pirmos divus studiju gadus programmu īstenos tālākizglītības kursa formātā, bet tam paralēli jau šobrīd tiek veidota profesionālā bakalaura studiju programma.

Plānots, ka kursā uzņems aptuveni 10 studentu, mācības notiks gan Mūzikas akadēmijā, gan Dailes teātrī, kur būs aktiermeistarības nodarbības.

Dailes teātris nodrošinās arī prakses iespējas, bet kursa absolvēšana negarantēs vietu Dailes teātra trupā. Žagars norādīja, ka tā būs konkurence – kurš no absolventiem attiecīgajā brīdī būs vajadzīgs, to uzaicinās strādāt Dailes teātrī, tomēr pienākums absolventam piekrist piedāvājumam nebūs: "Tas nenozīmē, ka viņam ir jāpiekrīt, viņš var tikpat labi izvēlēties strādāt citā teātrī, kur piedāvājums viņam šķiet labāks.

Tātad – ne viņam būs pienākums strādāt Dailes teātrī, ne viņam būs tiesības strādāt Dailes teātrī, tas ir brīvs kurss, mēs esam tikai un vienīgi iniciatori, un mēs nodrošinām ar saviem pasniedzējiem, kuriem, protams, tiks nodrošināta alga, jo neviens par velti studentus neapmāca."

Viena no programmas īstenotājām Mūzikas akadēmijā ir Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas vadītāja Una Stade.

Viņa jauno kursu uzskata par ļoti nozīmīgu un arī likumsakarīgu, jo tā varētu būt laba iespēja sevi tālāk pierādīt arī Mūziklu nodaļas absolventiem, kuri jau šobrīd ir pieprasīti dažādos teātra projektos un kuru veikums mūziklā "Pūt, vējiņi" novērtēts ar Lielās mūzikas balvas nomināciju un balvu "Kilograms kultūras": "Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļa ir nupat izauklējusi jau četrus absolventu kursus. Pēc mācībām vidusskolā šiem jauniešiem nav, kur tālāk doties studēt.

Lai arī jaunieši bieži izvēlas studēt Mūzikas akadēmijas akadēmiskās dziedāšanas vai horeogrāfijas nodaļās vai arī Kultūras akadēmijas aktieros, tādas nodaļas, kur apgūt visas trīs specialitātes, līdz šim nav Latvijā bijis.

Akadēmija ļoti atbalstīja šo domu. Patiesībā visi ir ļoti ieinteresēti šīs nodaļas, šī kursa izveidē. Nezinu, cik liela būs interese, bet zinu, ka tāda būs. Arī no Rīgas Doma kora skolas absolventiem."

Pieteikšanos uz aktieru kursu Mūzikas akadēmijā izsludinās augusta pirmajā nedēļā, iestājpārbaudījumi plānoti no 23. līdz 25. augustam, bet kursa sākums – 2. oktobrī, un programma tiks īstenota astoņu semestru garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti