Sacerēt tekstu pasaules diktātam latviešu valodā – liels pagodinājums rakstniekam

Šodien aizvadīts jau devītais pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu klātienē Nacionālajā bibliotēkā diktēja aktrise Agnese Budovska, bet to sacerēja rakstnieks Māris Bērziņš. Tas ir liels pagodinājums, ja rakstnieks saņem šādu piedāvājumu, sarunā ar Latvijas Radio vērtēja iepriekšējo gadu diktāta tekstu autori.

Sacerēt tekstu pasaules diktātam latviešu valodā – liels pagodinājums rakstniekam
00:00 / 03:41
Lejuplādēt

2021. gadā aktieris Māriņš Meijers lasīja rakstnieka Aivara Eipura speciāli šim notikumam sacerēto tekstu "Mazsālīto gurķu blūzs". Impulss rakstīt par gurķiem bijis nejaušs, sacīja Eipurs:

"Gadījās tāda situācija darbā, ka ar vienu kolēģi runājām par gurķu skābēšanu. Man tieši tajās dienās gadījās piedzīvojums Centrāltirgū, un es to arī uzrakstīju, izmantojot jau pie mums pazīstamā mana žanra – minimas – paveidu, tātad – īsprozu ar mākslas darba iezīmēm, bet to es pielāgoju diktātam."

Diktāta organizatoru – nodibinājuma "Pasaules valoda" – ieteikums bijis

tekstā ietvert gan garākus, gan īsākus teikumus, divdabja teicienus, kādus sarežģītākus svešvārdus, arī saliktos saikļus vai citādus sintakses slazdus.

Pagājušā gada diktāta teksta autors rakstnieks Osvalds Zebris pastāstīja vairāk: "Pasaules diktātā vienmēr ir valodnieki, kas palīdz gala tekstu padarīt varbūt mazliet izaicinošāku rakstītājiem, bet galvenais jau autoram sacerēt kaut ko tādu, kas kaut cik varētu būt arī interesanti.[..] Man bija ļoti patīkami klausīties, jo bija brīnišķīgais Gerds Lapoška, kas lasīja tekstu, un man izklausījās pat ne pēc mana, bet kaut kāda ļoti laba teksta."

Osvalda Zebra teksts vēstīja par cilvēku, kuram virtuālā realitāte saplūdusi ar īsto dzīvi.

"Džeimsam aizraujas elpa tāpēc, ka parādība uzņem ātrumu, rotējot ap savu asi. Daudzkrāsaini stari vērpjas, aizķerot namu sienas un aptinot zvanu torni, un zvans dobji ieīdas."

Rakstnieks Andris Akmentiņš, kura sacerējumu diktātā lasīja 2018. gadā, priecājas, ka šī latviešu valodu dzīvinošā un visiem pieejamā bezmaksas aktivitāte vēršas plašumā, katru gadu piesaistot ne vien simtiem, bet tūkstošiem interesentu.

"Viņai vajadzētu iedot lielāku naudu, lai tur vairāk iznāk. Jo mums ir jautājums par to, cik labi latviešu valodu zina juristi… Un nu mums vēl arī piesārņo, mums tagad ir arī filmas ierunājošais robots.

Viņš jau veido smadzenes. Kāds cilvēks klausās un reģistrē galvā, ka šitik stulbi arī var runāt."

Pievakarē notiks arī septītais diktāts latgaliešu rakstu valodā. Tas skanēs Latvijas Radio 1 ēterā raidījumā "Kolnasāta", bet video formātā būs skatāms sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv. Tekstu speciāli diktātam sarakstījusi literāte un žurnāliste Laura Melne:

"Es noteikti aicinātu pamēģināt visiem uzrakstīt, jo tā ir lieta, ko bieži saka – ka ir grūti mēģināt lasīt, bet vieglāk ir uztvert, ja kāds runā, piemēram, vieglāk būtu lasīt nevis drukātu grāmatu, bet klausīties audiogrāmatu latgaliski. Te ir iespēja klausīties tekstu, kuru ir ierunājusi aktrise Katrīna Griga, un reizē mēģināt saprast un uzrakstīt."

Latgaliešu valodas diktātu iespējams rakstīt arī klātienē Latgales vēstniecībā "GORS" Rēzeknē.

KONTEKSTS:

Sestdien, 14. oktobrī, aizvadīts devītais pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu diktātam radījis rakstnieks Māris Bērziņš, un Rīgā – Gaismas pilī – to diktēja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Agnese Budovska. 

Pasaules diktāts latviešu valodā ir privāta iniciatīva, kuras mērķis ir attīstīt latviešu valodu un stiprināt tās saknes mūsdienu multikulturālajā vidē.

Deviņu gadu laikā no neliela valodas entuziastu rīkota pasākuma tas ir izaudzis par starptautisku projektu, kurā pērn piedalījās 2000 interesentu no 29 valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti