Pēc ilgām diskusijām Rīgas dome piešķir 200 000 eiro festivāla «Positivus» rīkotājiem

Ceturtdien, 13. jūlijā, Rīgas domes sēdē deputāti ilgi diskutējuši par nepieciešamību finansiāli atbalstīt festivālu "Positivus", tomēr nolēmuši piešķirt festivāla rīkošanai Lucavsalā 200 000 eiro.

Visvairāk pret finansējuma piešķiršanu iebilda opozīcijas deputāti. Pirmkārt, deputāti pauda neizpratni par to, kādēļ šāds lēmums jāpieņem pēdējā brīdī, jo festivāls sāksies jau piektdien.

Otrkārt, neizpratni izraisīja tas, ka bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis rosināja šo līdzekļu piešķiršanu, tika iecelts par ziņotāju šajā jautājumā, bet atteicies atbildēt uz deputātu jautājumiem. Līdz ar to ziņotāja par šo jautājumu bija izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Laima Geikina ("Par!/Progresīvie").

Daudz kritikas izpelnījās Rīgas Investīciju un tūrisma aģentūras (RITA) atzinums par ieguvumiem no šī festivāla. Piemēram, neizpratni radīja secinājums, ka katrs ieguldītais eiro Rīgai atnes 0,42 eiro. Līdz ar to no 200 000 eiro ieguldījuma Rīga iegūšot nedaudz vairāk nekā 83 000 eiro.

Atzinumā gan norādīts, ka kopējais ekonomiskais ieguvums no festivāla būs nepilni 3,3 miljoni eiro.

Deputāti diskusijā noskaidroja, ka festivālā nav paredzētas atlaides rīdziniekiem, Rīgā dzīvojošajiem mazturīgajiem, personām ar invaliditāti, bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm. Netika gūta skaidrība arī par festivāla rīkotāju pienākumiem pret pašvaldību, kas piešķir atbalstu.

Piemēram, deputāts Lauris Ērenpreiss (Jaunā Vienotība) uzsvēra festivāla negatīvo ietekmi uz nepilngadīgajiem un kopīgo negatīvo ietekmi uz sabiedrību, kas neesot pietiekami izvērtēta.

Izskanēja arī jautājums, vai šis atbalsts festivālam nav bijušā mēra Staķa pašreklāmas pasākums.

Deputātiem gan tika norādīts uz Rīgas atpazīstamības veicināšanu un kopējo ietekmi uz tūrisma jomu, ēdināšanas biznesu un citiem.

Kā liecina deputātiem iesniegtā informācija, pērn festivālu "Positivus" Rīgā divās dienās apmeklēja 43 000 apmeklētāju, no kuriem 6000 bija no ārvalstīm, galvenokārt Lietuvas un Igaunijas.

2022. gadā festivāla rīkošanai piešķirtais Rīgas domes finansējums 200 000 eiro apmērā tika izlietots mākslinieku honorāriem, lai nodrošinātu pasākuma konkurētspēju. Arī 2023. gada festivāla rīkošanai pieprasītais finansējums plānots mākslinieku honorāriem.

Rīgas dome ceturtdien tomēr atbalstīja 200 000 eiro piešķiršanu festivāla rīkotājiem. Minētā summa veidojot 14% no festivāla "Positivus" kopējās tāmes.

Festivāls Rīgā notiks otro vasaru. Pirms tam tas vairākus gadus notika Salacgrīvā.

Festivāls "Positivus" Lucavsalā norisināsies 14. jūlijā un 15. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti