VNĪ: «Rīgas Laiks» pārkāpj līguma noteikumus, apdzīvojot ēku Elizabetes ielā 2

Bijusī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēka Elizabetes ielā 2 līdz 15. novembrim ir pārtapusi par "Brīvības teritoriju" jeb "Mmāju". Ēku apdzīvo žurnāla "Rīgas Laiks" biedrība, ar mērķi izcelt tās kultūrvēsturisko mantojumu. Tomēr, kāds būs ēkas liktenis pēc pagaidu akcijas, joprojām nav viennozīmīgi skaidrs, tā kā līdzšinējā sadarbībā ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kuru pārvaldībā ēka atrodas, manāmas nesaskaņas. VNĪ min veselu noteikumu sarakstu, ko īslaicīgie mājas apdzīvotāji nav ievērojuši, kā arī uzsver, ka līdzšinējie slēgšanas iemesli bijuši, domājot "par cilvēku dzīvību, nevis idejām". 

"Valsts nekustamie īpašumi" piekrituši, ka līdz 15. novembrim žurnāla "Rīgas Laiks" biedrība "veiks aktivitātes, lai pievērstu uzmanību un mainītu viedokli par šo ēku kā par vērtību", skaidroja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna. Ēka šobrīd nav tehniski atbilstošā stāvoklī, lai to varētu lietot ilgtermiņā, tāpēc par "Brīvības teritoriju" tā pārtapusi uz ierobežotu laiku.

"Rīgas Laika" izdevējs un galvenais redaktors Uldis Tīrons raidījumā "Kultūras rondo" sacīja: ""Rīgas Laiks" ir izspraucies ārā no saviem vākiem, lai no 6. līdz 12. novembrim ēkā, "Muļķu mājā" svinētu apaļo 30 gadu jubileju. Svinību prelūdija ar troksni jau ir sākusies ar koncertiem, performancēm, tekstiem, izrādēm, izstādēm, karnevāliem, dzejoļiem, sarunām un nemieru. Kā milzu sēne "Rīgas Laiks" pārņem kādreizējās varas namu, līksmībai spiežot ārā pagātni." 

Šīs un citas masām pieejamās svinības acīmredzot kļuvušas arī par pārkāpumu daļu. VNĪ skaidroja, ka pirms telpu nodošanas to lietotājiem savstarpējā līgumā ticis atrunāts tas, ko ēkā drīkst un nedrīkst darīt. "Vispirms tā ir cilvēku drošība, un telpas nav paredzētas masveida pasākumu rīkošanai, ko, mums ar nožēlu jāatzīst, lietotāji ignorēja un organizēja šos pasākumus," sacīja Vārna.

Pārstāvis norāda, ka ēkā Elizabetes iela 2 šobrīd nav atbilstošas ugunsdrošības un tādēļ tā savulaik tikusi slēgta. "Šeit runa ir par cilvēku dzīvību, nevis idejām, kas patīk vai nepatīk," uzsvēra VNĪ pārstāvis Vārna. Tiek sagaidīts, ka 15. novembrī ēka Elizabetes ielā 2 tiks atbrīvota, lai to slēgtu uz ziemas periodu.

"Mums ir vesels saraksts ar līguma pārkāpumiem, kurus mēs esam viņiem nosūtījuši, kas tajā skaitā skar drošības pārkāpumus, skar arī šo noteikumu valsts īpašumu bezatlīdzības lietošanā. Mēs lūdzam to novērst, [..] un ceram, ka draudzīgi varēsim pabeigt un, iespējams, turpināt kaut kādas citas iniciatīvas kopā," skaidroja Vārna.

Tikmēr Uldis Tīrons VNĪ izteikumus komentēja: "Tiem cilvēkiem, kas ēkā atrodas, valsts nav iedevusi nevienu kapeiku. Ja gadījumā VNĪ gribētu, lai stingri tiktu ievēroti līguma noteikumi, tad valstij būtu jābūt gatavai nodrošināt to pārkāpumu [novēršanu], kuri tiek uzskaitīti. [..] Ir skaidrs, ka vieglākais ir tur vienkārši neko nedarīt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti