Dienas ziņas

Krāslavā piemin sarkanbaltsarkanā karoga pacelšanu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Ēvaldam Valteram – 130

Kuldīgā atzīmē Ēvalda Valtera 130. jubileju

2. aprīlis ir aktiera Ēvalda Valtera dzimšanas diena, un jau par tradīciju kļuvis, ka šai dienā svinības notiek Kuldīgas Rātslaukumā. Cienastā tēja un aktiera iecienītākie auzu pārslu cepumi, bet līdzi jāņem labs garastāvoklis, – tā tas bija arī šodien – mākslinieka 130 gadu jubilejā.     

Kad pirms 130 gadiem Planīcās, tagadējā Kuldīgas novada Kurmāles pagastā piedzima Ēvalds Valters, Laima viņa šūpulī ielika gadsimtu garu mūžu, darba mīlestību, gudrību, nelokāmību, drosmi, patstāvību, nepiemirstot arī humoru. Vienā vārdā pateikt, kas bija Ēvalds Valters, neņemas neviens – kādam aktieris, kādam dzejnieks, strēlnieks, tulkotājs, bet joprojām cilvēku atmiņās dzīvs.

Nu Valterīša dzimšanas dienā tikšanās vieta ir nemainīga – Kuldīgas Rātslaukums, kur ir vides objekts "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru". Un katrs te aicināts ar savu tējas krūzi.

Tēja
Tēja

"Nodzīvot simt gadus, un tāda vēsture viņam! Es esmu cittautiete, bet es skatos jūsu latviešu filmas un vēsturi, man patīk," atklāja Kuldīgā sastaptā kuldīdzniece Anžela Vārna.

Par savu bērnības un jaunības pilsētu Kuldīgu mākslinieks savulaik teicis: "Es tik ļoti mīlu Kuldīgu, ka man vajag tikai pateikt vārdu "Kuldīga" un es jau esmu laimīgs." Tāpēc šai pusē arī atradis savas lauku mājas "Ostus", kurus turpina viņa dēls Raits.

"Es atceros, ka viņš fiziski strādāja līdz pēdējam brīdim. Viņu nebaidīja darbs. Neskatoties, ka bija aktieris un literāts, tulkoja, viņam ļoti patika celt akmeņus no zemes ārā, audzēt, stādīt," atcerējās Ēvalda Valtera dēls Raits Valters.

Kuldīgā atzīmē Ēvalda Valtera 130. jubileju
Kuldīgā atzīmē Ēvalda Valtera 130. jubileju

Savās atmiņās dalījās arī jubilāra teātra krustdēls aktieris Jānis Paukštello: "Tajā procedūrā, kad pieņem teātrī un tu kļūsi kādam vecākam aktierim krustdēls, Valters man iedeva maizes kukuli un balzama pudeli. Viņš teica – Jāni, balzama pudele tavai veselībai, maize, lai tev būtu darbs. Viņš teica, – ja tu būsi vajadzīgs, tevi atradīs pat meža vidū."

Jubilejas gadā  atkārtoti izdota arī grāmata "Ēvalds Valters. Gadsimts cilvēkā. Cilvēks gadsimtā". Tā veidota kompaktāka un papildināta ar Lias Guļevskas interviju ar Ēvalda Valtera dēlu Raitu.

Kuldīgā atzīmē Ēvalda Valtera 130. jubileju
Kuldīgā atzīmē Ēvalda Valtera 130. jubileju

"Vienu es varu pateikt – tīrs latvietis, tās pašas tās četras rindas ir absolūts Ēvalda Valtera kods – man pieder tēvu zeme ar visiem tīrumiem, man pašam kungam būt, man pašam arājam," sacīja radio personība, rakstniece Lia Guļevska.

Dzimšanas dienas ballītes Kuldīgas novadā noslēgsies ar piemiņas istabas atklāšanu Kurmāles pagastā, bet Ēvalds Valters pie sevis aicina katru dienu, un joprojām spēkā ir ticējums, – ja iedzersi kopā tēju, vismaz simt gadi garantēti.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti