Kultūras ziņas

Valmieras teātris noslēdz sezonu

Kultūras ziņas

Mūzikas akadēmijas izcilniekiem - apbalvojumi

Unikāla teātra izrādes video versija

Valmieras teātra izrāde «Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās» pārtapusi par filmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisora Viestura Meikšāna Valmieras Drāmas teātra veiksmīgā izrāde "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" pārtapusi par filmu, kuras pamatā ir Meikšāna iestudējums Valmieras teātrī 2010.gadā, bet kas nav izrādes ieraksts.

Kino projekta režisors  Dzintars Dreibergs lepojas, ka kopā ar kolēģiem - režisoru  Viesturu Meikšānu  un operatoru Valdi Celmiņu izdevies izrādi iemūžināt, tā, lai skatītājiem nelaupītu to emocionalitāti un noskaņu, ko baudīja tie skatītāji, kuri paguva izrādi "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" noskatīties klātienē Valmieras teātrī.

Filmas režisoram Dzintaram Dreibergam Eduarda Virzas poēmu "Straumēni" skolas laikā bijis lielākais bubulis obligātās literatūras sarakstā. Taču viņš cer, ka par filmu pārtapušais Valmieras Drāmas iestudējums varētu kļūt par rosinātāju izlasīt Virzas grāmatu un atklāt tajā ielikto latviskumu, dzīves gudrību un dabas noslēpumus.

Reinis Stepanovs radīja ceturto sienu, kas rada sajūtu, ka mēs visu laiku esam uz skatuves, ka dzīvojam tajā universā, kur ir Straumēni, kamēr kamera griežas uz visām pusēm, skatās un ir iekšā Straumēnos. Kamēr seko katrai detaļai, katrai intonācijai, katrai aktiera kustībai, skatītājam sanāk izdzīvot tuvumā visu izrādi," par filmu stāsta režisors Dzintars Dreibergs.

Režisors ir pārliecināts - šādi teātra izrādi neviens vēl nav filmējis. 2010.gada iestudējuma video ieraksts ritējis divas dienas. Tāpat kā izrādē, arī filmā redzama Reiņa Suhanova telpa, Annas Heinrihsones tērpi un Lindas Mīļās horeogrāfija, dzirdama Jēkaba Nīmaņa skaņu partitūra. Spēlfilmā piedalās izrādes ansamblis: Ilze Lieckalniņa, Inese Ramute, Inga Siliņa, Māris Bezmers, Ingus Kniploks, Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs un Ģirts Rāviņš.

Viestura Meikšāna un Dzintara Dreiberga spēlfilma "Plūdi un saulgrieži Straumēnos" pirmizrādi piedzīvoja 10.jūnijā Valmieras Drāmas teātrī, bet 19.jūnijā plkst. 23 tā būs skatāma Rīgā, kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti