Kultūras rondo

Ilmāram Blumbergam veltīta izstāde un viņa mākslas iedvesmotie skaņdarbi

Kultūras rondo

Franču režisora filma - veltījums Rīgas īpašajam šarmam un cilvēkiem

Tuvojas Zelta palmas zaru pasniegšanas ceremonija Kannu kinofestivālā

Uz Zelta palmas zaru Kannās pretendē vairākas ārkārtīgi saistošas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kannu kinofestivāls lēnām tuvojas noslēgumam, un jau 19.maija vakarā uzzināsim, kam tad tiks festivāla galvenā balva - Zelta palmas zars.

Pretendenti patiesībā ir vairāki, jo ir vairākas ārkārtīgi saistošas filmas. Viena no tām ir franču jaunā viļņa klasiķa Žana Lika Godāra filma “Attēlu grāmata”, kas patiesībā ir tāds ļoti revolucionārs uzsaukums un no dažādiem attēliem un filmu kadriem izveidots vēstījums par gan šā brīža politisko situāciju, gan vizuālās valodas lomu tajā.

Ļoti daudzi, arī es, slavē poļu režisora Pāvela Pavļikovska brīnišķīgo filmu “Aukstais karš”, kas ir būtībā melnbalti attēli un tīrs estētiskais baudījums par nelaimīgu mīlestību ļoti komplicētā laikā. Jāsaka, šī laikam bija viena no retajām reizēm, kad publiku saraudināja filmas beigu titri, jo beigu titros bija ierakstīts, ka filma ir veltīta režisora vecākiem, kas, protams, ir ārkārtīgi aizkustinoši.

Nākamā pretendente, kā vismaz mediji lēš, ir brīnišķīga japāņu filma par to, ka ģimene nenozīmē tikai asinssaites, bet ģimene var būt arī savstarpēji mīlošu cilvēku kopums, kurus nevieno šīs asinssaites. Šis ir arī tāds, manuprāt, ļoti sirsnīgs un skaists veikums.

Balvas laureātu izraudzīsies žūrija, kuru vada austrāliešu aktrise Keita Blanšeta.

Noslēdzot jāpiebilst, ka festivāls šogad ir visnotaļ mierīgs. Iespējams, pie vainas laikapstākļi, šobrīd Kannās ir diezgan dramatiski zema temperatūra un nokrišņi, vai arī festivāla veidotāji nedaudz saguruši pēc iepriekšējā gada festivāla, proti, septiņdesmitgades svinībām.

Šogad gan filmu tirgus, gan arīdzan programma ir kvalitātes ziņā, protams, ne blāvāka, bet varbūt ar mazāk tādiem notikumiem, kas izceļas, vai skandāliem. Viss patiesībā rit diezgan mierīgu gaitu, cilvēki skatās filmas, visi ir apraduši ar drošības pasākumiem un principā jau lēnā garā gatavojas doties mājup.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti