Režisora Zilbaloža animācijas filmu «Straume» iekļauj Kannu festivāla konkursa programmā

Režisora Ginta Zilbaloža jaunā animācijas filma "Straume" ("Flow") atlasīta 77. Kannu kinofestivāla konkursa programmā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard"), kļūstot par pirmo Latvijas pilnmetrāžas animācijas filmu, kas iekļauta Kannu festivāla konkursā, informēja Nacionālais kino centrs (NKC).

NKC skaidroja, ka "Īpašais skatiens" ir Kannu kinofestivāla oficiālā konkursa "otrā" programma, kurā ik gadu tiek demonstrētas aptuveni 20 filmas no visas pasaules ar neparastu, oriģinālu māksliniecisko redzējumu. Konkursa žūriju šogad vadīs un arī filmu "Straume" vērtēs pazīstamais kanādiešu režisors Ksavjē Dolans. Latvijas filma konkursā "Īpašais skatiens" līdz šim bijusi tikai vienreiz – tā bija Lailas Pakalniņas spēlfilma "Kurpe" (1998).

Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas "Straume" darbība norisinās krāšņā un cilvēku pamestā, pārplūdušā pasaulē. Filmas centrālais varonis ir ļoti patstāvīgs un neatkarīgs Kaķis, kurš pieradis visu dzīvē darīt viens pats, – patiesību sakot, viņam citi dzīvnieki tā īsti nepatīk. Kaķim, kurš ļoti baidās no ūdens, lielu plūdu dēļ nākas pamest mājas un tomēr atrast kopīgu valodu ar citiem dzīvniekiem, rodot patvērumu nelielā laivā. Uz klāja nāksies sadzīvot ar līderi Putnu, pacifistu Kapibaru, paļāvīgo Suni un mantu vācēju Lemuru, lai izdzīvotu applūdušajā pasaulē, kura ar katru brīdi šķiet arvien draudīgāka. Kaķim būs jāpieņem lēmums – būt neatkarīgam vai sadarboties.

"Jūtos pagodināts, ka filma "Straume" ir izturējusi milzīgu konkurenci un tiks izrādīta Kannu kinofestivālā. Pēdējie pieci gadi manā dzīvē, strādājot pie šīs filmas, ir bijuši ļoti intensīvi un izaicinājumu piepildīti, un es ar patiesu nepacietību gaidu, kad beidzot skatītāji varēs filmu redzēt.

Tas, ka "Straume" pasaules pirmizrādi piedzīvos festivālā, kur animācija tiek iekļauta ļoti reti, dod man milzīgu gandarījumu, jo filmas stāsts ir man ļoti personisks, un tas liek domāt, ka ir izdevies atrast saikni ar skatītājiem, izmantojot pavisam tīru kino valodu," sacīja filmas režisors Zilbalodis.

Savukārt filmas producents un scenārija līdzautors Matīss Kaža norādīja, ka filmas iekļaušana Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā ir īpašs notikums jebkuram kino autoram: "Esmu lepns par Ginta un mūsu gados ļoti jaunās komandas paveikto darbu, radot skaistu un poētisku filmu. Tas ir arī līdz šim lielākais notikums manā kā autora un producenta karjerā. Paredzu, ka dalība šajā konkursā filmai "Straume" atvērs durvis uz izplatīšanu visā pasaulē un filma gūs plašu rezonansi."

Režisors Gints Zilbalodis iepriekš veidojis filmu "Projām" (2019), kura ieguvusi konkursa "Contrechamp" galveno balvu Ansī festivālā un ar panākumiem izrādīta vairāk nekā 90 kinofestivālos visā pasaulē. Toreiz filmu Zilbalodis veidoja vienatnē, bet pie filmas "Straume" strādājusi starptautiska komanda – filmas tēlu animācija veidota Francijā, skaņas pēcapstrāde veikta Beļģijā, tēli un vides elementi, vizuālie efekti un mūzika tapa Latvijā.

Filmas "Straume" galvenajā radošajā komandā ir režisors, producents, scenārists un mākslinieks Gints Zilbalodis, producents un scenārija līdzautors Matīss Kaža, producenti Rons Diānss un Gregorijs Zalkmans, skaņu režisors Gurvals Koiks-Gallass, galvenais animators Leo Silī-Pelisjē, mūzikas autori Gints Zilbalodis un Rihards Zaļupe, vizuālo efektu mākslinieki Konstantīns Višņevskis un Mārtiņš Upītis.

Filmu "Straume" finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds, "Eurimages", Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas "Arte" un "Canal+", arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma producēta studijās "Dream Well Studio" (Latvija), "Sacrebleu Productions" (Francija) un "Take Five" (Beļģija). Latvijā pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti