Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Borisu Avramecu par festivālu "Porta"

Rīta Panorāma

Intervija ar prezidenta amata kandidātu Juri Jansonu

Dokumentālā filma "Konstrukcijas" par dzejnieku Uldi Bērziņu

Pirmizrādi piedzīvos Ilonas Brūveres dokumentālā filma par Uldi Bērziņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar Ilonas Brūveres veidotās dokumentālās filmas pirmizrādi “Splendid Palace” 21. maijā plkst. 19.00 tiks atzīmēta leģendārā dzejnieka Ulža Bērziņa 75. dzimšanas diena, kuru Uldis ik gadu svin 17. maijā. 

Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālā filma “Konstrukcijas” ir stāsts par dzeju, mājām un ikdienu Bērziņu dzimtas namā Rīgā, Maskavas forštatē. 
   
Bērziņu nams ir demokrātiskas sabiedrības mikromodelis, katrs ģimenes loceklis savu dzīves telpu šeit iekārto atšķirīgi, un ikviens no Bērziņiem to plāno neatkarīgi no otra. 

Filma ir stāsts par mājām, kas pastāv kā vienojošs centrs, bet katram šai namā, pēc “Bērziņu valsts” likumiem, pieder savs dzīvoklis. Uldim savs, viņa sievai Ļenai – savs, savs – meitas Unas ģimenei. Savs dzīvoklis dēlam – Ansim Ataolam. 

Uldis dzejnieka cellēs tulko un raksta, Ļena strādā zinātnisku darbu ķīniešu filoloģijā. Bet Una pēc lekcijām studentiem ķīniešu valodā kopā ar vīru  Ričardu apceļo pasauli. Uldim draugi turas vecie – vēl no jaunības laikiem, tie tad ir klāt godos un kad drauga plecs nepieciešams visvairāk.  

Arī dēla tiesā Uldim blakus ir vecie čomi – Viktors Avotiņš un Vilnis Baltiņš. Uldis nav vientuļš. Jauno gadu ģimene sagaida kopā ar lietuviešu radiem, Ulda  draugiem un īpašu viesi – Jāni Rokpelni, ik stundu pasauli ieraugot TV ekrānā tik dažādu – Latvijā, Krievijā, Ķīnā, Turcijā, Armēnijā, Arābu valstīs un Londonā.       

Ķīnu pirmoreiz Una ierauga deviņdesmito gadu sākumā, kad Bērziņi vēl dzīvo Avotu ielā un, kāpelējot pa dzīvokļa durvju ailēm kā kokiem, viņa skandē pašas sacerētu pantiņu “Latvija, Latvija, tu mana dzimtene! Es nekad nebraukšu ne uz kādu ārzemi!” 

Tolaik top Ilonas Brūveres dokumentālā filma par Uldi Bērziņu “Lūgšana”, kas vēl veidota Rīgas kinostudijā. Unai šai filmā ir septiņi gadi, un viņa sāk iet skolā, tāpat kā viņas meita Skaiste šodien.
 
Ilonas Brūveres filmām piemīt izteikti tēlaina ekrāna valoda, režisore ir nacionālās kinobalvas “Lielais Kristaps” laureāte dokumentālā kino režijā. “Konstrukcijās” Uldis Bērziņš lasa fragmentus no jaunākā krājuma “Idilles” (izdevniecība “Neputns”), un filmas veidotāji izseko dzejnieka ikdienai un tulkošanas darbam pie senkastīliešu vēsturiskā eposa “Dziesma par manu Sidu”. 

Filmas operatori: Elīna Bandēna, Normunds Pavlovskis, Dāvids Smiltiņš, Ilona Brūvere, Baldūrs Apinis. Komponists -  Goran Gora. Skaņu režisors – Mārcis Kreicmanis. Producents – “Kants komunikācijas''. Filmas regulārie seansi no 23. maiju kinoteātrī “Splendid Palace”. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti