Kultūras ziņas

Durvis ver Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Kultūras ziņas

No animālistiem līdz Haosa teorijai

Viena fotogrāfa stāsts

Nacionālais mākslas muzejs atklāj projektu «Viena fotogrāfa stāsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas mākslas vēstures būtiska sastāvdaļa ir mākslas foto. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, turpinot pirms diviem gadiem aizsākto projektu “Vienas gleznas stāsts”, no 27. novembra pievēršas foto mākslai un atklāj projektu “Viena fotogrāfa stāsts”. Šajā ekspozīcijā iekļauti astoņu fotomeistaru darbi, kurus papildina to tapšanas stāstu video versijas.

“Viena fotogrāfa stāsts” ir Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un advokātu biroja “Ellex Kļaviņš” kopprojekts, kas aizsākās 2017. gadā ar ekspozīciju “Vienas gleznas stāsts”. Mākslas muzeja pastāvīgo ekspozīciju divās telpās tagad papildina Gunāra Bindes, Gvido Kajona, Gunāra Janaiša, Māras Brašmanes, Andreja Granta, Intas Rukas, Egona Spura un Zentas Dzvidzinskas darbi. Šie meistari plašu atpazīstamību guva pagājušā gadsimta otrajā pusē.

Pirms desmit gadiem pie muzeja vadības ar iniciatīvu mākslas darbu krātuvi papildināt ar Egona Spura fotogrāfijām vērsās Inta Ruka. Šodien arī viņas pašas radītie lauku cilvēku portreti ir iekļauti mākslas muzeja ekspozīcijā.

Inta Ruka gan norāda, ka pati nekad nav domājusi, ka viņas darbi reiz nonāks muzejā: “Es vienkārši darīju to kas man patīk.”

“Viena fotogrāfa stāstā” iekļauti arī četri deviņdesmitajos gados tapušie noslēpumainie un pat abstraktie Andreja Granta darbi.

Grants atklāj: “Jebkurā gadījumā tas ir aizkustinoši, atrasties šādā kompānijām pie tam dzīvam esot, - tā ir greznība.

“Viena fotogrāfa stāsts” reizē ir arī izglītojošs projekts.

Mākslas muzeja interneta vietnē, kā arī “Facebook”, “Youtube”, portālā “Delfi” un citās platformās turpmāk būs atrodami arī astoņi video, kuros fotogrāfi un viņu līdzgaitnieki dalās personīgos stāstos par fotogrāfiju tapšanas vēsturi, tēmām un tehniskiem risinājumiem.

Muzejs neplāno aprobežoties tikai ar šo astoņu autoru darbiem. Jau nākamā gada rudenī šo stāstu plānots paplašināt ar citu meistaru fotogrāfijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti