Lietuvā par aizvadītā gada labāko spēlfilmu atzīta filma «Nova Lituania»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lietuvas nacionālo kinogodalgu – "Sudraba dzērvi" – kā aizvadītā gada labākā spēlfilma šoreiz saņēmusi režisora Karoļa Kaupiņa debijas filma "Nova Lituania", ko Lietuva tikko nolēmusi izvirzīt ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Gandrīz 40 filmu konkurencē "Nova Lituania" ieguvusi visvairāk apbalvojumu, tai skaitā par labāko režisora, scenārista, filmas mākslinieka un otrā plāna aktrises un aktiera darbu.

Godalgas šogad pasniegtas pēc gada pārtraukuma – pērn vērtēšana un apbalvošana nenotika saistībā ar Lietuvas Kinoakadēmijas bankrotu, tādēļ daļā nomināciju balvas piešķirtas arī par labāko iepriekšējā gada veikumu.

Par 2019. gada labāko spēlfilmu atzīta režisores Marijas Kavtaradzes filma "Vasaras izdzīvotāji", kas saņēmusi arī skatītāju godalgu "Vox populi", bet "Sudraba dzērvi" kā labākā aktrise par darbu šai filmā ieguvusi Indre Patkauskaite.

Savukārt labākā aktiera balva par lomu latviešu režisora Jura Kursieša filmā "Oļegs" piešķirta Valentīnam Novopoļskim, bet producents Luks Trimonis par darbu pie šīs filmas, kas tapusi Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas sadarbībā, godalgots nominācijā par labāko kopražojumu.

Par labāko otrā plāna aktrisi un aktieri atzīti Rasa Samolīte un Vaidots Martinaitis filmā "Nova Lituania".

Šogad pirmo reizi pasniegts apbalvojums nominācijā "Zaļā dzērve" par filmu, kas rosina dzīvot saskaņā ar dabu. To saņēmuši režisores Rugiles Barzdžukaites filmas "Skābais mežs" veidotāji.

Visas pieminētās filmas jau bijusi iespēja redzēt arī Latvijas skatītājiem.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Sudraba dzērves" ceremonija notiks Viļņas "Siemens" arēnā, taču Covid-19 dēļ rīkotāji plānus mainīja, godalgas laureātiem pasniedzot drošos apstākļos, bet skatītājiem ļaujot virtuāli sekot apbalvošanas ceremonijai, kas bija inscenēta kā pasākums kādā mistificētā kinoteātrī, kurā to vēro viens vienīgs skatītājs, kuru iemiesoja un ar saviem komentāriem visu notiekošo papildināja humorists Mants Bartuševičs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti