Latviešu kino skatītājiem - kara drāma «Miglā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kinoteātrī „Splendid Palace” šodien pirmizrādi piedzīvo pērn Kannu kinofestivālā atzinību guvusī ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas spēlfilma. Tā ir piecu valstu kopražojums, no Latvijas puses to producējusi filmu studija „Rija”. Filma pilnībā uzņemta Latvijā, Daugavpils apkārtnē, radošajā komandā darbojušies daudzi mūsu kino profesionāļi.

Kinolentes darbība norisinās Otrā Pasaules kara laikā, taču karš ir tikai fons, lai ielūkotos cilvēka dvēselē, kurš nonācis ārkārtēju izvēļu priekšā.

Filmas darbība norit 1942. gadā Padomju Savienības pierobežā. Visapkārt rit nežēlīgas partizānu cīņas ar iebrucējiem. Notikumos tiek ierauts arī filmas galvenais varonis Sušķenja, kurš kļūst par ļoti sarežģītu apstākļu upuri, bet arī viskritiskākajās situācijās cenšas saglabāt cilvēcību.

Taču baisie kara notikumi režisoram Lozņicam ir tikai kā fons, lai runātu par cilvēku rīcību un izvēlēm jebkādā kritiskā situācijā jebkuros laikos, arī šodien.

„Es ceru, ka šī filma uzrunās skatītāju un aicinās aizdomāties par morālajām vērtībām, par nodevību. Īstenībā jau arī šobrīd notiek karš katrā cilvēkā iekšēji, viņa dvēselē,” saka producents no Latvijas puses Vilnis Kalnaellis.

Filma pilnībā uzfilmēta Latvijā, Daugavpils apkārtnē - tās komandā darbojās piecu valstu kino profesionāļi, arī plaša radošā grupa no Latvijas - grima mākslinieki, dekoratori, režisora asistenti, dažādi tehniskie darbinieki, epizodiskās lomās un masu skatos piedalījās aptuveni 130 Latgales iedzīvotāju.

Filmas militārais konsultants un arī aktieris epizodiskā lomā bija Ziedonis Ločmelis, kurš ļoti augstu vērtē sadarbību ar režisoru Sergeju Lozņicu: „Viņš ir skrupulozs un piekasīgs tādā labā nozīmē. Viņš man uzdeva ļoti specifiskus un detalizētus jautājumus, kas saistās ar militārām lietām. Piemēram, kāds tajā laikā bija vācu karavīriem matu griezums, vai viņiem visiem bija identifikācijas žetoni, kā atšķīrās karavīru zābaku garums un tamlīdzīgi. Tas vien jau liecina, cik dziļi cilvēks ir savā filmā iekšā ar visu sirdi un dvēseli”.

Filmas kopējais budžets ir 1,3 miljoni latu, no Latvijas puses filmu finansējis Rīgas Filmu fonds un Nacionālais kino centrs, un kā uzsver Vilnis Kalnaellis - šie ieguldījumi atmaksājušies ar uzviju: „Latvijas ekonomikā ienāca vairāk nekā 400 000 latu no ārzemēm. Piemēram, „Latvijas dzelzceļš” saņēma gandrīz 20 000 latu par to, ka mēs īrējām viņu ritošo sastāvu. Tā kā valsts ieguldītie 65 000 latu tika atpelnīti trīskārši”.

Filma „Miglā” pērn bija iekļauta Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā un saņēma Starptautiskās kino kritiķu apvienības balvu. Pavisam līdz šim tā ieguvusi septiņas starptautisku festivālu balvas.

Šodien būs filmas pirmizrāde Rīgā, savukārt no 3.aprīļa tā skatāma visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti