Kultūras ziņas

Jauna koncertprogramma "Sinatram - 100"

Kultūras ziņas

Sākas Rīgas fotogrāfijas biennāle 2016

Streiča jubilejas gads sākas ar meistarklasēm

Kinorežisors Streičs par meistarklasēm: Tas ir eksāmens man pašam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par godu leģendārā kinorežisora Jāņa Streiča 80 jubilejai, Rīgas Kino muzejs un Nacionālais Kino centrs pasludinājis šo par Streiča jubilejas gadu. Pirmais notikums svētku programmā bija trešdien, 13.aprīlī, – kinoteātrī "Splendid Palace" notika Jāņa Streiča meistarklases

Rudenī izcilais latviešu kinorežisors, scenārists, aktieris, rakstnieks un gleznotājs Jānis Streičs svinēs 80 gadu jubileju. Pasludinātais Streiča jubilejas gads sākas ar kinorežisora meistarklasēm, atklājot ne tikai režisora radītos kinovaroņus no tipāžiem līdz grandiem, bet arī cilvēciskās bailes no skatuves zvaigznēm un mūžīgo mācīšanās ceļu.

"Šeit man viss ir neparasts, pie visas lielās uzstāšanās prakses kaut kas nebijis, (..)

Zālē būs jaunie, kas maz zina par mani un tie, kas zina a par mani pat vairāk nekā es. Man ir eksāmens šodien pašam," atzina kinorežisors.

Meistarklašu apmeklētāja Elīna Vaska atzina, ka uz pasākumu ieradusies savas izvēlētās specialitātes dēļ - viņa Latvijas Kultūras akadēmijā studē teātra un kino vēsturi. "Man ir interesanti iepazīt Jāni Streiču kā kinorežisoru un cilvēku, jo mani vienmēr šarmējusi viņa sirsnīgā un gaišā personība," atzina studente.

Jāņa Streiča jubilejas gada laikā iecerēti dažādi notikumi jubilāra godināšanai un viņa radošā darba izpētei, un iedzīvināšanai mūsdienu kultūras kontekstā. Kinokritiķe Daira Āboliņa šobrīd raksta grāmatu par Jāni Streiču.

"Jānis Streičs, tās ir 22 filmas. Un katra no tām spēlē zināmu lomu viņa dzīvē. Un katra no tām ir nospēlējusi kaut kādu lomu Latvijas kinoprocesā," atzina Āboliņa.

Jautāts, vai turpinās uzņemt kino, Streičs noteica: "Nezinu, viss Dieva rokās.

Gaidīt kā tikko Renārs Vimba, seši gadi viena filma. Man ir 80. Padomājiet, kas tas par optimismu, Dievs tādus optimistus nemīl."

Jāņa Streiča meistarklases "Splendid Palace" notiks arī 20. un 29. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti