Kinorepertuārā vienlaikus vienpadsmit Latvijas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kinorepertuāra nedēļā, kas sākas ar 1. decembri, Rīgas kinoteātros vienlaikus demonstrē vienpadsmit Latvijas filmas, lielu daļu no tām var redzēt arī citur Latvijā.

Gada nogale pēc Nacionālās kino balvas „Lielais Kristaps”, kur tika pirmizrādītas vairākas jaunas Latvijas filmas, izrādās ļoti bagātīgs laiks Latvijas kino skatītājiem, paralēli pēdējā mēneša laikā notikušas arī divas pirmizrādes programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Rezultātā kinorepertuārā vienlaikus atrodamas vienpadsmit Latvijas filmas, astoņas no tām skatāmas kinoteātrī „Splendid Palace”, kurš jau sen lepojas ar savu tendenci akcentēt nacionālā kino izrādīšanu.

Divas filmas jāsteidz noskatīties vēl šajā nedēļas nogalē, jo tās kinoteātrī „Splendid Palace” tiek demonstrētas pēdējo nedēļu. Režisores Kristas Burānes un studijas „VFS Films” „Pasaka par tukšo telpu” (pēdējais seanss pirmdien, 4. decembrī 18.00) kinoteātra repertuārā ir tieši mēnesi, un tas ir cienījams rādītājs dokumentālajai filmai. Šis stāsts par izcilo scenogrāfu Andri Freibergu saņēma Nacionālo kino balvu par labāko dokumentālā kino režiju un labāko animācijas mākslinieka darbu (Toms Burāns).

Svētdien, 3. decembrī, 15.00 pēdējais seanss dokumentālajai filmai „Ziemeļu gaisma. Komponista dienasgrāmata”, kas „Lielā Kristapa” laikā piedzīvoja pirmizrādi ārpuskonkursa programmā. Vizuāli krāšņā un asprātīgā „road-movie”, ko veidojuši komponists Ēriks Ešenvalds, režisors Renārs Vimba un operators Dainis Juraga, stāsta par komponista ceļu no skaņdarba idejas līdz pirmatskaņojumam, izvadājot skatītāju pa krāšņām ziemeļzemju ainavām.

Programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” šogad jau pirmizrādītas trīs filmas, un visas trīs vēl atrodamas kinoteātros. Hronoloģiski pirmā bija Vara Braslas spēlfilma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, kopš pirmizrādes augustā filma nav pazudusi no Rīgas kinoekrāniem un arī decembra sākumā kinoteātrī „Kino Citadele” ir pieejami vismaz divi seansi dienā.

Turklāt filmu sadarbībā ar apvienību „Kinopunkts” joprojām izrāda arī dažādās vietās Latvijā (par iepriecinošo skatītāju skaita statistiku ziņosim nākamnedēļ), tāpat kā divas nākamās Simtgades filmas – Ilonas Brūveres dokumentālo spēlfilmu „Ievainotais jātnieks” un Askolda Saulīša informatīvi blīvo pētījumu „Astoņas zvaigznes”. Abas šīs filmas Rīgā nākamnedēļ atrodamas kinoteātrī „Splendid Palace”, bet informācija par filmu seansiem citviet Latvijā apkopota Nacionālā kino centra mājaslapā.

Kopš „Lielā Kristapa” pirmizrādes 10. novembrī kinoteātru repertuārā ir režisora Jāņa Norda trešā pilnmetrāžas spēlfilma „Ar putām uz lūpām”, kas šobrīd atrodama gan „Splendid Palace”, gan „Kino Citadele”, gan „K. Suns”, gan „Kino Bizes” repertuārā un arī citās Latvijas pilsētās. Iepriekšējo lielo Latvijas spēlfilmu, Aika Karapetjana „Pirmdzimto”, kas pirmizrādi piedzīvoja septembrī un saņēma divus „Lielos Kristapus”, 1. decembra vakarā var noskatīties kinoteātrī „Kino Bize”.

Starp citu, nelielais kinoteātris „Kino Bize”, kas savu repertuāru var plānot daudz elastīgāk, nekā lielie uzņēmumi, nākamnedēļ piedāvā arī kombinēto seansu, kurā apvienotas divas dokumentālās filmas ar „Lielā Kristapa” nomināciju „Labākā debija” – Katrīnas Neiburgas „Garāžas” un Žanetes Skarules „Lidojošo mūku templis” (pirmdien, 4. decembrī).

No 1. decembra kinorepertuāra dzīvi sāk divas visai atšķirīgas pilnmetrāžas filmas. Dokumentālists Ivars Zviedris savu 50. jubileju svin, pirmizrādot jaunu pilnmetrāžas dokumentālo filmu „Zāģeri”, kas arī nedēļas nogalē būs atrodama kinoteātra „Splendid Palace” repertuārā, - “Reāla filma”, kā to autori nosaukuši publicitātes materiālos.

Savukārt režisora Māra Martinsona jaunākā spēlfilma, vizuāli krāšņais Latvijas-Japānas kopražojums „Maģiskais kimono” jaunnedēļ būs pieejams četros Rīgas repertuāra kinoteātros, ieskaitot „Multikino” un „Cinamon Alfa”, no 1. decembra filma tiek demonstrēta arī Valmierā, Liepājā, Cēsīs (kur uz seansu 4. decembrī brauc arī pats režisors), paredzēti arī seansi Smiltenē, Aizkrauklē un citur; filmas producente Linda Krūkle sola visa drīzumā filmas „Facebook” kontā publicēt karti ar precīzām norādēm, kur vēl Latvijā var noskatīties „Maģisko kimono”.

Šāda Latvijas kino intensitāte kinoteātru repertuārā sola gan daudz iespēju kinoskatītājiem, gan iepriecinošus rādītājus gada beigās, kad ir cerības uz pieaugumu statistikas ailītē “nacionālā tirgus daļa repertuārā”, norāda Kino centra pārstāvji. Jau 2016. gadā Latvijā šis skaitlis pieauga uz 7,38 %, salīdzinot ar 3,81% 2015. gadā, un nevajadzētu atmest cerības beidzot apsteigt Baltijas kaimiņus – 2016. gadā Igaunijā nacionālā kino tirgus daļa bija 10,54%, Lietuvā 19,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti