Kino dievs bija mūsu pusē. Ar filmas «Bedre» tapšanu iepazīstina producente Kristele Pudane

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Filma ir ļoti labs “mikss” starp arthouse filmu, festivāla filmu un komerckino. Šādu komentāru mēs tieši saņēmām Tallinā “Black Night” filmu festivālā, kad mēs saņēmām Grand Prix “Works in progress” kategorijā. [..] Tas, kas mani visvairāk sajūsmina par šo projektu, ir, ka tas aizkustina. Patiešām dziļi aizkustina. Tas galvenais mērķis, ja mēs ar šo filmu varam kādam atvērt acis uz kaut kādām situācijām dzīvē, tad mēs šo mērķi esam panākuši," pauž filmas "Bedre" producente Kristele Pudane.

Filma “Bedre” tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tā vēsta par desmit gadus veco Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības dēļ Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Producentei ir svarīgi, ka režisoram ir sava izpratne, redzējums un pamatojums filmas nepieciešamībai. Darbs ar Daci Pūci producentei šķitis ļoti viegls, jo režisore ļoti gatavojusies, iedziļinājusies un ļoti detalizēti jau pirms filmēšanas zinājusi, ko un kā filmēs. Tieši sagatavošanās posms palīdzējis komandai radīt kvalitatīvu gala produktu.

Producente atklāj, ka scenārijs tapis divus gadus un tikai 16. versija šķitusi gana laba: “Jo man ir pārliecība un arī Dacei ir pārliecība, ka labas filmas pamatā ir scenārijs.

Nav jēgas taisīt filmu, ja nav pietiekami spēcīgs scenārijs apakšā.

Pudane skaidro, ka viņai kā producentei visspilgtāk atmiņā palikušas ainas, kuru filmēšanā ir lielākie riski, piemēram, avārijas aina, kas tika filmēta pēdējās uzņemšanas dienās un ko bija jāuzfilmē teju vai vienā dublī. Producente smej:

“Kino dievs bija mūsu pusē!”

Filma "Bedre" ir režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma un jau saņēmusi XVII starptautiskā kinofestivāla “Baltijas debijas” galveno balvu jeb “Grand Prix” nominācijā “Labākā filma”, kā arī “Grand Prix” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma 62. Lībekas kinofestivālā Vācijā, kļūstot par pirmo filmu no Latvijas, kas festivāla vēsturē saņem galveno balvu. 

Filmā piedalās aktieri Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis.

Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss – Normunds Šnē, skaņu režisors – Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās “Sinfonietta Rīga” mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs "Ouvre".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti