Kultūras ziņas

"Atstatuvums" – māksla pietuvināt atstumto

Kultūras ziņas

Ditas Lūses "Saliktais Laiks"

"Ko zina klusā Gerda" nonāk pie skatītājiem

Jevgeņija Paškēviča filma «Ko zina Klusā Gerda» nonāk pie skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kino veidotāji un augstas kvalitātes kino cienītāji Latvijā Jevgeņija Paškēviča filmu “Ko zina Klusā Gerda” gaidīja vairākus gadus. Kaut arī tā jau ir iekļauta “Lielā Kristapa” nominantu sarakstā, tikai 23. oktobra vakarā Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) seansā filma piedzīvoja pirmizrādi. Vizuāli mākslinieciska, ļoti estētiska un kultūras simboliem pārbagāta – cienīgs režisoram raksturīgo mākslas filmu klāsta papildinājums.

Kaut kur Latvijā atrodas barona Fītinghofa senatnīgā muiža, kurā apmetušies smalko aprindu pārstāvji. Tā ir īpaša viesnīca. Dzīve te rit starpkaru perioda estētikā, un jebkādas mūsdienu tehnoloģijas ir aizliegtas. It kā lai uzlabotu veselību un nomierinātu nervus. Tieši šajā vidē norit jaunākās Jevgeņija Paškēviča filmas “Ko zina Klusā Gerda” darbība.

Atšķirībā no citu režisoru darbiem Paškēviča filmas skatītāji gaida gadiem ilgi. Arī šo, jo iepriekšējais viņa darbs iznāca 2012. gadā.

“Iespējams, atšķirībā no maniem kolēģiem man ir sarežģītāk atrast filmai materiālu. Tādu, kuru gribētos filmēt un zem kura es varētu parakstīties,” stāsta režisors. “Apkārt tomēr valda mazliet citāda stihija. Kolēģiem ir ideju un scenāriju krājumi. Viņi emocionāli reaģē uz vēsturiskajiem procesiem. Tā sakot, no rīta avīzē, vakarā dziesmā.”

Paškēvičs skaidro: “Es ilgi izvēlos, ko veidot. Galvenais ir izvēle un mērķis.

Ziniet, ja precīzi uzdod jautājumu, tad tā jau ir puse no interesantas atbildes.

Citādi – šodien kaut kas patīk, bet pēc pāris dienām vai nedēļām vairs nepatīk. Tādēļ es esmu ļoti uzmanīgs ar izvēli."

Arī šajā darbā režisors turpina izmantot simbolu un kultūras atsauču valodu, neiegrimstot varoņu raksturu detaļās un jaucot robežas starp viņu fantāzijām un realitāti. Tas viss tiek rādīts glezniecisku kadru virknējumā pusotras stundas garumā.

“Ne visi iet uz muzejiem, ne visi klausās simfoniskos koncertus un ne visi lasa Eiropas, pasaules vai nacionālo literatūras klasiku. Manas filmas lielākā vai mazākā mērā ir piesātinātas ar šīm kultūras vērtībām.

Tās nav manis radītas, es tās koncentrēju, komplektēju, un tas vienmēr ir estētisks ceļojums.

Manas filmas kategoriski izvairās no sociālā satraukuma. Tām nav ideoloģijas un politikas, kas man ir bezjēdzīgas blēņas,” norāda režisors.

Filmā piedalās spilgts aktieru ansamblis. Krievijas kino un teātra zvaigzne Leonīds Jarmoļņiks, Lietuvas aktieri Severija Janašauskaite un Leonards Pobedonoscevs, kā arī zināmas igauņu aktrises Merle Palmiste un Kērta Tammjarve. Tāpat lomas atveido Gundars Āboliņš, Inese Pudža, Gatis Gāga un citi pašmāju aktieri.

Paškēviča filma beidzot ir apmierinājusi viņa daiļrades fanus. Atliek tikai atbildēt, kas ir Klusā Gerda. Domājams, tas ir gārnis, kurš filmas epizodēs reizi pa reizei majestātiski atgādina par sevi un prot paredzēt laikapstākļu maiņu. Bet tādu tēlu šajā kino netrūkst.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti