«Domasspēka» devītajā epizodē Rainis ceļo uz Vīnes Valsts operu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas "Domasspēks" (#domasspēks) devītā epizode, kurā Raiņa aforismu interpretē Joans Holenders, ilggadējais Vīnes Valsts operas direktors.

Joans Holenders dzimis 1935.gadā ebreju ģimenē Rumānijā. 1992.gadā viņš tika iecelts par Vīnes Valsts operas direktoru un to vadīja līdz 2010.gadam - ilgāk nekā jebkurš cits direktors šīs operas vēsturē. Šobrīd viņš turpina strādāt, konsultējot Ņujorkas Metropolitēna operu un Tokijas Pavasara festivālu. Viņš ir arī Džordžes Enesku festivāla Bukarestē mākslinieciskais vadītājs. Joans Holenders pasniedz lekcijas Vīnes Universitātē, kā arī ir vairāku prestižu starptautisko vokālistu konkursu žūrijas loceklis. Austrijas televīzijas kanālam "Servus TV" viņš veido kultūrai veltītu raidījumu.

"Domasspēka" devītajā epizodē Joans Holenders interpretē Raiņa aforismu, kas pierakstīts 1921.gada 13.decembrī. Tā pamatā ir ideja par cilvēka ārējās dzīves vienveidīgo dabu, neskatoties uz virsotnēm, kas var tikt sasniegtas. Ja netiek attīstīta iekšējā pasaule, tad ārējās pasaules sasniegumi kļūst bezjēdzīgi.

Epizode tika filmēta gan Vīnes Valsts operā, gan Latvijas Nacionālajā operā, kur 24.februārī notika Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" ceremonija. Tajā Rainim un Aspazijai, kurus atveido mūziķis Goran Gora un žurnāliste Eva Ikstena-Strapcāne, bija tas gods pasniegt balvu par mūža ieguldījumu dzejniekam Jānim Peteram.

Jānis Peters, Eva Ikstena-Strapcāne, Goran Gora un Andris Freidenfelds "Zelta mikrofona" ceremonijā

Kā vēstīts, "Domasspēks" (#domasspēks/ #mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti