Agrīnās fotogrāfes Latvijā un Igaunijā. Tartu Mākslas muzejā atklās izstādi «Sudrabmeitenes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 12. jūnija līdz 27. septembrim Tartu Mākslas muzejā būs skatāma izstāde “Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture”. Izstādē būs iespējams iepazīties ar darbu atlasi no desmit agrīnajām fotogrāfēm, kuras strādāja Igaunijas un Latvijas teritorijā, kā arī ar mūsdienu māksliniekiem no Eiropas, kuri savos darbos apcer pazaudēto un novārtā atstāto mūsu kopīgajā vizuālajā vēsturē, medijus informē kuratore Šelda Puķīte.

Fotogrāfija sieviešu vidū bijusi populāra ne tikai kā hobijs, bet arī kā profesija jau kopš tās pirmsākumiem, skaidro izstādes rīkotāji, atzīmējot, ka līdzīgi kā daudzās citās jomās un profesijās, vēstures grāmatās sievietes fotogrāfes ir grūti atrast.

Izstāde “Sudrabmeitenes” iepazīstina ar darbu atlasi no desmit agrīnajām fotogrāfēm, kuras strādāja Igaunijas un Latvijas teritorijā, saliekot viņu paveikto kopā ar mūsdienu māksliniekiem no Eiropas, kuri savos darbos apcer pazaudēto un novārtā atstāto mūsu kopīgajā vizuālajā vēsturē.

“Sieviešu vēstures pētniecība iegūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē, un arī Baltijas valstis cenšas sniegt savu ieguldījumu, līmējot kopā saglabājušos vēsturiskos fragmentus, lai varētu noskaidrot sieviešu stāstus un apzinātu atstāto mantojumu.

Daži no šiem stāstiem izrādās ļoti nozīmīgi mākslas vēstures kontekstā, citi savukārt kalpo kā nelieli, bet svarīgi paplašinājumi redzējumam par mūsu kopīgo pagātni,” norāda muzejā.

Latvijas teritorijā strādājušās fotogrāfes, kuru darbi skatāmi izstādē: Antonija Heniņa (1897–1979), Minna Kaktiņa (1876–1949), Lūcija Alutis-Kreicberga (1889–1985), Emīlija Mergupe (1885–1972), Marta Pļaviņa (1896–1956).

Igaunijas teritorijā strādājušās fotogrāfes, kuru darbi skatāmi izstādē: Olga Dīce (Olga Dietze, 19. gadsimta otrā puse – 20. gadsimta pirmā puse), Helene Fente (Helene Fendt, 1896–?), Anna Kuka (Anna Kukk, 1885–1979), Hilja Rīta (Hilja Riet, 1905–2006), Lidija Tarema (Lydia Tarem, 1904–1979).

Izstādē piedalās arī mūsdienu mākslinieki Nanna Debuā Būla (Nanna Debois Buhl), Sami van Ingens (Sami van Ingen) un Elisabeta Tonnarda (Elisabeth Tonnard).

Izstādes kuratori: Šelda Puķīte un Indreks Grigors.

Izstādes dizainers ir Aleksejs Muraško.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti