Šogad audzis skatītāju skaits kinoteātros un rosinājusies interese par Latvijas kino

Šī gada skatītākā Latvijas spēlfilma, visticamāk, būs Ināras Kolmanes "Mātes piens". Par to liecina līdz šim pieejamie dati, lai arī oficiālā statistika par 2023. gada rezultātiem būs zināma nākamā gada janvārī. Tāpat šogad visai būtiski palielinājies skatītāju skaits kinoteātros, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas liecina, ka skatītāji līdzās digitālajām platformām joprojām novērtē klasisko kino skatīšanās pieredzi.

Šogad audzis skatītāju skaits kinoteātros un rosinājusies interese par Latvijas kino
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

Lai arī iepriekšējo gadu krīzes ar slēgtiem kinoteātriem kovida pandēmijas dēļ šķiet jau tālā pagātnē, tomēr vēl aptuveni pirms gada reāli šķita draudi, ka skatītāji varētu neatgriezties kinoteātros, jo atklājuši, cik ērti ir skatīties filmas digitālās straumēšanas platformās.

Tā tas tomēr nav noticis, par ko liecina arī līdzšinējie šī gada dati – skaidroja Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa: "Vispriecīgākā ziņa ir tā, ka kino skatītāju interese par kino un par Latvijas kino atjaunojas. Visi apmeklējuma cipari kāpj uz augšu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Paldies Dievam, kino skatītāji saprot, kā tas ir – skatīties filmu uz lielā ekrāna, ka tas ir pavisam cita tipa piedzīvojums. Šobrīd statistika ir apkopota par 11 šā gada mēnešiem, piemēram, salīdzinot ar iepriekšējā gada 11 mēnešiem, skatītāju skaits kinoteātros ir pieaudzis par 26%."

Lai arī oficiālo statistiku par kinoteātru apmeklējumu un skatītākajām filmām uzzināsim janvārī, jau šobrīd var prognozēt, kuras varētu būt skatītāko filmu topa augšgalā. Matīsa norādīja: "Šogad acīmredzot visi statistikas dati liecinās, ka režisores Ināras Kolmanes "Mātes piens" būs Latvijā skatītākā filma. Bet turpat topa augšgalā ir gan Ilzes Kungas-Melgailes "Mana brīvība", kas iznāca tikai septembrī, jo "Mātes piens" skatītāju skaitu krāja visu gadu, kopš februāra. Turpat ir arī Jura Poškus filma "Saule spīd 24 stundas".

Ar bagātu jaunu Latvijas filmu ražu sāksies nākamais gads. Jau 11. janvārī kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos Elzas Gaujas otrā pilnmetrāžas spēlfilma "Pastkarte no Romas", kas ir mazliet smeldzīgs divu pastnieku mīlas stāsts, kurā galvenās lomas atveidos lieliskie aktieri Indra Burkovska un Jānis Jarāns.

Savukārt 22. janvārī pirmizrāde būs daudzsēriju filmai "Pansija pilī" pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem. Tās notikumi risinās 20. gadsimta 20. gados muižā, kurā valda neprasts māksliniecisks gars un ļoti kolorīti personāži.

Tā būs gaiša komēdija – solīja viens no scenārija autoriem Ivo Briedis: "Tas komēdijas aspekts jau rodas no tās pašas situācijas, ko mums ir devis Anšlavs Eglītis, ka ierodas rīdzinieki, kaut kādi inteliģenti, kuriem ir iedota apsaimniekošanai šī muiža, un tur jau iekšā ir inventārs, bet inventārs ir dzīvi cilvēki, kas ir palikuši no iepriekšējiem laikmetiem. Kas tik viņi tur nav bijuši barona laikos un caur kariem izdzīvojuši! Tā jau ir komēdija, jo viņi paši ir ļoti spilgti personāži, tad – kā viņi vēl ar tiem māksliniekiem tur konkurē. Būtībā komēdiju rada šī situācija: nepiemēroti cilvēki nepiemērotā vietā un dažādo tipāžu raksturu mijiedarbe".

Februārī kinoteātros parādīsies Lienes Lindes debijas spēlfilma "Melnais samts" ar Ingu Tropu galvenajā lomā, bet martā – Staņislava Tokalova un Jura Kursieša daudzsēriju filma "Padomju džinsi" ar Kārli Arnoldu Avotu titullomā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti