Dienas ziņas

Iedzīvotāji gādā Ziemassvētku eglītes

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Liepājā izveido Kinofilmu uzņemšanas fondu

Liepājā izveido Kinofilmu uzņemšanas fondu; sagaida gan tūristus, gan papildu peļņu

Liepāja ir otrā pilsēta Latvijā un ceturtā Baltijas valstīs, kur izveidots Kinofilmu uzņemšanas fonds. Šāds solis sperts, lai veicinātu tūristu piesaisti, kā arī sniegtu papildu peļņas iespējas pilsētas radošo industriju pārstāvjiem. Iecerēts, ka daļu naudas, kuru ārvalstu kino ļaudis tērēs uzturēšanās laikā Liepājā, pašvaldība viņiem kompensēs no fonda līdzekļiem

No Baltijas valstu pilsētām kinofilmu uzņemšanas fondi iepriekš jau izveidoti Tartu un Viru Igaunijā, kā arī Rīgā.

Latvijas Filmu servisa producentu asociācijas valdes loceklis Jānis Kalējs norāda: "Tas ir pareizs un progresīvs solis, jo dažādi finanšu mehānismi, ar kuru palīdzību piesaistīt uzmanību, cilvēkus, dažādus profesionāļus savai pilsētai, ir populāri visur pasaulē."

Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis atzīmē: "Pašvaldībai gan tūrisms var pieaugt, gan viesnīcas kaut kādā veidā tiek nodrošinātas ar apmeklētājiem, gan arī ēdināšanas kompānijas, transporta kompānijas."

Mehānisms ir vienkāršs – filmu uzņemšanas grupas katrā vietā, kur tās strādā, iztērē kādu naudas summu, kuras daļa nodokļu veidā vēlāk nonāk pilsētas kasē, savukārt pašvaldība ar fonda starpniecību daļu iztērētās summas atmaksā. Tas veicina kinoļaužu interesi atgriezties konkrētajā lokācijā vēlreiz. Darba iespējas filmu industrija sniedz arī vietējiem. Liepājas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Salvis Roga (Latvijas Reģionu apvienība) skaidro: "Vai tie ir tehniķi, vai tie ir mākslinieki, vai tie ir dekorētāji, – tātad Liepājas radošo industriju uzņēmējiem, uzņēmīgiem cilvēkiem rodas papildus izpausties un ielauzties megalielajā kino industrijā pasaulē."

Ekspertu ieskatā iespējas šādi pelnīt varētu būt ne tikai Liepājai, bet arī citām Latvijas pilsētām. Turklāt ilgtermiņā runa varētu būt par iespaidīgām summām. Kalnaellis atzīmē: "Beļģijā, piemēram, vidējais filmas budžets ir pie astoņiem miljoniem un vairāk, un animācijā arī tas pats. Šobrīd mani uzrunāja, lai strādātu pie projekta, kurā "Netflix" piedalās, gan "Universal" – tie budžeti ir cita līmeņa, mēs esam tikai iesācēji ar šīm mazajām summām, bet tas ir ļoti labs solis, lai piedalītos megaprojektos."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti