«Ukraina pāri visam» – «Artdocfest/Riga» piesaka Ukrainai veltītu filmu programmu

4. starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kas norisināsies no 1. līdz 8. martam, piesaka mūsdienu Ukrainai veltītu septiņu filmu programmu "Ukraina pāri visam".

Šogad festivāla programmās kopskaitā ietvertas 20 nule tapušas filmas  par Ukrainas likteņstāstiem – tās cīņu par brīvību, vienotas nācijas veidošanos, cilvēkiem, kuri bijuši spiesti pamest vai zaudēt mājas, tiem, kuri ar ieročiem rokās devušies aizstāvēt savu zemi, un tiem, kuri patriotiski uztur dzīvības un cerības elpu valstī, kurā pašlaik apdraudēts ikviens, informēja festivāla rīkotāji. 

"Dokumentālā kino kameru objektīvi, kas jau trešo gadu pievērsušies Ukrainai, iemūžina vēl salīdzinoši nesen neiedomājamo, kas nākotnē ilgi kalpos kā izpētes avots un rūgtu vēstures mācību liecības, bet pašlaik ļauj iegūt dzidrāku skatījumu un līdzdalīguma, liecinieku izjūtu tiem, kuru sirdsapziņa un cilvēciskās vērtības liedz novērsties vai atļauties neiedziļināties, uztvert kā fona troksni pavisam netālu notiekošo noziedzīgo traģēdiju, kas neizbēgami pārveidos Eiropu," uzsver rīkotāji.

Katra no programmā "Ukraina pāri visam" ietvertajām filmām pievēršas krasi atšķirīgai tematiskajai šķautnei –

atskatīšanās uz daudz izšķīrušo periodu pēc dzelzs priekškara krišanas, mīlestība kara laikā, bērnu pasaulskatījums bēgļu gaitās, traumatiskas pieredzes pārvarēšana, Krimas tatāru pretstāve represijām, Ukrainas arhitektu devums sabiedrības pārveidē, kā arī skaudrie jautājumi par iedzīvotāju līdzvainīgumu un līdzatbildību agresijā pret savu valsti.

Šo atlasīto kinodarbu ražotājvalstis ir Ukraina, Itālija, Igaunija, Amerikas Savienotās Valstis, Vācija, Apvienotā Karaliste un Kanāda.

Arī "Artdocfest Open" atklātajā konkursā tiks izrādītas piecas Ukrainai veltītas filmas. Tās ir ukraiņu filmas "Migla" un "Pozīcija" un kopražojuma ar Poliju filma "Atpakaļskata spogulī", kas tika iekļauta "Oskara" balvas garajā sarakstā, un ukraiņu filma, sava veida sāga par ģimeni no Mariupoles "Foto piemiņai". Šī filma atklāja galveno pasaules dokumentālo filmu festivālu IDFA Amsterdamā.

"Artdocfest/Riga" filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī "Splendid Palace" un mākslas centrā "Zuzeum".

Filmu apraksti:

"Un viņi runās par mums"

Režija: Sieva Diamantakos /  103 min / 2022 / Ukraina, Itālija/ "Directory films", "Limelite", "Blitzar media"

Filma "Un viņi runās par mums"
Filma "Un viņi runās par mums"

Filma, kurā savijas divu galveno varoņu – Sergeja un Annas – likteņi. Sergejs ir uzņēmējs, kas piedāvā militāras ekskursiju tūres ārzemniekiem. Viņš spējis radīt savu nelielu impēriju – no maza uzņēmuma, ko izveidoja ar draugu atbalstu, līdz varenai naudas mašīnai, kas kļuva par veiksmīgāko ekstrēmā tūrisma nodrošinātāju Ukrainā. Anna ir brīvprātīgā, kurai Ukrainas un Krievijas kara sākumā nācās pamest dzimto Donecku. Viņa vadīja bērniem mākslas nodarbības un spēles, kā arī bieži apmeklēja Donbasu, lai tur nogādātu bērnu apģērbu un rotaļlietas. Šāda dzīve sniedza jēgu un piepildījumu, tomēr viņa atteicās no saviem ideāliem, kad iemīlējās nakts vilcienā sastaptajā Aleksā. Diemžēl Alekss viņu pameta, uzzinot, ka Anna ir mazuļa gaidībās. Pašlaik viņa atrodas Kijevā bez naudas, bez dzīvesvietas un neziņā par savu tālāko likteni. Vai viņu ceļi krustosies? Ko viņu stāsti atklāj par mūsdienu Ukrainu?

"Pierobežas bērni"

Režija: Janne Vasarainen / 17 min / 2023 / Igaunija / Tallinn University / Baltic film, media and arts school

Filma "Pierobežas bērni"
Filma "Pierobežas bērni"

Karš skar ne tikai cīnītājus karalaukā. No tā cieš arī bērni – kā mazītiņi kopējās puzles gabaliņi, tomēr daļa no kopskata, kuru izprast nav viņu spēkos. Bērnu pieredzi veido īsi neskaidrības, skumju un bieži vien arī laimes pilni mirkļi. Filma cenšas atainot, kas risinās šo bērnu prātos, ar kameras objektīvu sekojot autobusam, kurā atrodas ukraiņu bēgļi ceļā uz Somiju. Lai labāk izzinātu, kā šo drudžaino pieredzi uztver jauns cilvēks, uzklausām to visu jau piedzīvojušo veco karēliešu stāstus. Tā notika agrāk, un tā notiek pašlaik. Teju 80 gadus senie stāsti maz atšķiras no realitātes, ko nu vērojam pietuvinājumā.

"Atskatīšanās"

Režija: Max Rykov / 18 min / 2023 / Ukraina, ASV / Max Rykov

Filma "Atskatīšanās"
Filma "Atskatīšanās"

Mūsu sakņu trausluma, kultūru nepastāvības un brīvību īslaicīguma izpēte, ko iemūžinājis VHS kameras objektīva vērojums pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās. "Atskatīšanās" piedāvā vizuālu meditāciju par atmiņām, kurās divi jauni ukraiņi sāk piemēroties dzīvei pēc dzelzs priekškara krišanas.

"Atgriešanās"

Režija: Katja Fedulova / 61 Min / 2023 / Vācija/ "Fedulova Films"

Filma "Atgriešanās"
Filma "Atgriešanās"

"Aiz katra stipra vīrieša ir spēcīga sieviete!" tā iesaucas Mumine sava vīra aizturēšanas brīdī. Viņai ir četri bērni, viņa tuvojas 40 gadu vecumam un viņa ir politieslodzīta Krimas tatāra sieva. Islāmticīgie Krimas tatāri ir ilgstoši pieredzējuši apspiešanu. Staļina laikā viņus deportēja, Gorbačova laikā ļāva atgriezties, bet kopš Krimas okupācijas, ko 2014. gadā īstenoja Putins, pret viņiem atkal vēršas ar vajāšanām. Filma "Atgriešanās" portretē Mumini un Maiju – divas stipras sievietes, kas atrodas pretstāvē agresora uzsāktajām represijām. Abu tradicionālā izpratne par sievietes lomu neslāpē ciešo apņemšanos panākt taisnīgumu. Viņas izstaro spēku, skaistumu un pašcieņu, tikai vienatnē retos vājuma brīžos ļaujoties izmisuma caurstrāvotai bezpalīdzībai.

"Cerības arhitekti: pirmie soļi Ukrainas atjaunošanā"

Režija: Paul Thomas / 75 Min / 2023 / Lielbritānija / Paul Thomas

Filma "Cerības arhitekti: pirmie soļi Ukrainas atjaunošanā"
Filma "Cerības arhitekti: pirmie soļi Ukrainas atjaunošanā"

Laikā, kad  Krievija fiziski karo pret Ukrainu, jau trīs gadu desmitus ilgst dziļāka kultūras revolūcija – ar katru jaunu projektu, ko būvē, mūsdienu ukraiņu arhitekti radikāli pārveido Ukrainas pilsētas. Tas kalpo kā mērķtiecīgs katalizators sabiedrības pārveides veicināšanā. Šī filma ir antoloģija, kas ietver sešus stāstus par vadošajiem Ukrainas arhitektiem, kuri patstāvīgi vada ar karu saistītus projektus.

"Nesalauztie: stāsts par pretošanos"

Režija: Katharine Lake Berz / 20 Min / 2023 / Kanāda

Krievijas terora upuri – Oleksandra Ikoņņikova un viņas 6 gadus vecā meita Nadja – trīs nedēļas pavada Ukrainas lauka slimnīcā. Pēc cīņas par Nadjas dzīvību Oleksandra pārcieš akūtu posttraumatiskā stresa sindromu, savukārt Nadja ir pārstājusi ēst. Iesaistās psihologi, lai palīdzētu viņām atlabt un attīstīt noturību pret turpmākām sāpēm. Izdzīvojušie mācās kļūt par cīnītājiem, atsakoties sevi uztvert kā upurus. Viņu apņēmība kļūst par jaudīgu ieroci cīņā pret Krievijas agresiju. Oleksandra un Nadja vairo savu spēku, tomēr viņām vairs nav māju, kur atgriezties, kamēr turpinās karš.

"Kad Krievija nāk: bailes un uzticība Ukrainas pilsētā"

​​Režija: Mathias Bölinger, Hanna Sokolova / 26 Min / 2023 / Vācija / "Deutsche Welle"

Filma "Kad Krievija nāk: bailes un uzticība Ukrainas pilsētā"
Filma "Kad Krievija nāk: bailes un uzticība Ukrainas pilsētā"

Kupjanska bija viena no pirmajām pilsētām, kas nonāca okupantu varā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Pēc sešarpus mēnešiem to atbrīvoja, bet pilsētas drupās atstātie iedzīvotāji pašlaik jūtas spiesti nodoties jautājumiem par savu līdzvainīgumu un atbildību. Dokumentālā filma rekonstruē okupācijas mehānismus, uzklausot cilvēkus, kas šo periodu pārdzīvoja, – gan tos, kuriem pavērās iespējas izbēgt, gan tos, kuri palika. Kinodarbā ietvertas intervijas gan ar tiem, kuri sadarbojās ar okupantiem, gan arī ar tiem, kuri atklāti vai paslepus pretojās. Skatītājam atsedzas dzīve okupācijas apstākļos un tās atstātās pēdas, izvirzot būtiskus jautājumus par vainu un līdzatbildību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti