Kultūras ziņas

Paziņoti "Zelta Mikrofons 2019" nominanti

Kultūras ziņas

Rakstniecības un mūzikas muzejs Mārstaļu ielā

Kinolektoriji aicina padziļināt izpratni par kino

14. kinolektorijā skatītāji pagaidām visvairāk interesējas par Podnieka «Vai viegli būt jaunam?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Savu šī gada 6 seansu ciklu “Tas, ko tu nedrīksti nezināt” sāk Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Kino muzeja un kinoteātra “Splendid Palace” rīkotais kinolektorijs. Vislielākā interese skatītājiem šobrīd esot par Jura Podnieka dokumentālo filmu “Vai viegli būt jaunam?”.

Kinolektorija laikā demonstrēs kino vēsturē nozīmīgas filmas, un katru seansu papildinās ievadlekcijas. 

Trešdienas vakarā lektoriju atklāja pirms vairāk nekā 60 gadiem tapusī melodrāmas žanra meistara Duglasa Sērka filma “Viss, ko ļauj debesis”, ko skatītāji pasaulē atzinuši par vienu no visu laiku labākajām romantiskajām kinolentēm. 

“All that Heaven Allows” jeb “Viss, ko ļauj debesis” – amerikāņu kino klasiķa Duglasa Sērka 1955. gada melodrāma un kinokritiķes Ditas Rietumas lekcija pirms tās kinoteātrī “Splendid Palace” atklāja 14. kinolektoriju “Tas, ko tu nedrīksti nezināt”. 

Aizkustinošais turīgās atraitnes un gados stipri jaunāka dārznieka mīlas stāsts kļuva par žanra klasika un uzstādīja jaunu latiņu. Arī kinolektorijs pieturas pie sava žanra klasikas –  6 filmas un 6 dažādi lektori, turklāt visi nav no kino aprindām. 

“Mūsuprāt, ir svarīgi, ka par filmām runā ne tikai kinozinātnieki, teorētiķi un kritiķi, bet arī cilvēki, kas pārstāv citas jomas, un tāpēc

par filmu “Vai viegli būt jaunam?” šogad runās vēsturnieks Kaspars Zellis, lai iedotu filmai arī drusku citu kontekstu,

ne tikai kinovēsturisko kontekstu, bet par to periodu, par atmodu, par šo laika posmu, kas ir pietiekami pasens, lai mēs varētu uz to paskatīties kritiskāk,” pastāstīja Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas kinomuzeja kuratore Agnese Logina. 

Jura Podnieka dokumentālā filma, ko demonstrēs lektorija otrajā seansā 23. janvārī, šobrīd raisījusi vislielāko skatītāju interesi – rīkotāji secina pēc pārdoto biļešu apjoma un aktivitātēm sociālajos tīklos. 

“Mēs šo filmu rādīsim no 35 mm filmas kopijas, ko mēs ņemam no Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva. Tā ir oriģinālā kopija, tas ir formāts, kuru vairs daudz nerāda. Tā filma ir daudz taustāmāka – tas vienmēr izklausās tik ezotēriski, kad runā par filmu kā materiālu, bet digitāls attēls tomēr ir daudz tīrāks un netveramāks, bet filma nāk ar savu tekstūru,” komentēja Logina. 

Visas lektorija filmas skatītājiem būs iespēja skatīties oriģinālvalodā, ārvalstu filmām nodrošinot sinhrono tulkojumu austiņās. Un to vidū zināmāki un ne tik zināmi vārdi. Kinolektorija tēma – “Ilūzija par ilūziju”, stāsti par pieaugšanu ne tikai burtiskā nozīmē. 

“Mēs gribējām arī par to, kas notiek, ka tu kā pieaudzis cilvēks saproti, ka pasaule nav tas, ko tev ir teikuši vai kas tev ir bijis apsolīts, vai ar ko tu esi rēķinājies, un tā mēs nonācām pie tās ilūzijas. un tā ir tēma, kas caurauž visas filmas – kas notiek tad, kad tu saproti, ka rāmis, kurā tu līdz šim esi dzīvojis, neatbilst tai realitātei, kuru tu redzi. Un galu galā – kas ir tas, ko tu nedrīksti nezināt, citējot kinolektorija nosaukumu?” teica Logina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti