Panorāma

LTV Hersonā: Krievijas apšaudes prasa jaunus upurus

Panorāma

Panorāma

Krievijā rīko Eiropas filmu festivālu, autori – pārsteigti

Krievijā rīko «Eiropas filmu festivālu»; producentiem nezinot, programmā iekļauj Latvijas kopražojuma filmas

Krievijā no 1. novembra norisinās "Eiropas filmu festivāls", kuru rīko Eiropas Savienības delegācija Krievijā. Festivāla repertuārā iekļautas filmas no visas Eiropas, tai skaitā arī divas filmas – "Oļegs" un "Imada bērnība", kuru tapšanā piedalījušās filmu komandas no Latvijas. 

ĪSUMĀ:

  • Filmu producenti no Latvijas par Krievijā notiekošo festivālu uzzina tikai pēc LTV zvana.
  • Festivālu rīko Eiropas Savienības delegācija Krievijā.
  • Organizatori: Festivāls netiek organizēts sadarbojoties ar Krievijas oficiālajām institūcijām.
  • Producents Matīss Kaža: Mums nevajadzētu kā Eiropas producentiem atļaut savas filmas demonstrēt šajā teroristiskajā valstī.
  • EP deputāte Kalniete: Izskatās pēc tipiska no PSRS mantota propagandas paņēmiena.
  • Pēc producentu lūguma gan filma "Oļegs", gan "Imada bērnība" no paredzētās festivāla programmas ir izņemtas.

Filmu producenti par festivālu uzzina pēc LTV zvana

Filmu "Oļegs" un "Imada bērnība" producenti par Krievijā notiekošo "Eiropas filmu festivālu" uzzināja tikai pēc Latvijas Televīzijas zvana.

Tas radījis lielu sašutumu un jautājumus – kāpēc Krievijā tiek veidots šāds filmu festivāls un kāpēc autoriem nav lūgta atļauja?

Filma "Oļegs" ir Latvijas, Lietuvas un Beļģijas kopražojums. Filmas producente Alise Ģelze stāsta, ka sazinājusies ar filmas izplatītājiem, kuri atrodas Briselē. Viņiem sūtīto festivālu sarakstos pēdējā pusgada laikā Krievija nav bijusi.

Šo pasākumu rīko organizācija ar tādu pašu nosaukumu – "Eiropas filmu festivāls". Ģelze norāda: "Viņi ir pārdevuši šai organizācijai tiesības filmu izplatīt šo festivālu tīklā. Respektīvi – viņiem ir pieejams filmu katalogs, un katrā valstī tiek organizēts šis "Eiropas filmu festivāls", kura lozungi sasaucās ar šīs organizācijas pamatnosacījumiem."

Producente arī ir sazinājusies ar kolēģi no Lietuvas, kura par festivālu un viņas veidotās filmas izrādīšanu arī uzzinājusi no apkārtējiem. "Viņa pat ir tikusi informēta par šo festivālu, viņai bija padziļinātas diskusijas ar šo "Eiropas filmu festivāla" organizāciju. Un tas, ko es noskaidroju, ka tā ir maigā propagandas akcija no Eiropas Savienības Krievijā. Par ko es netiku informēta," uzsver Ģelze.

Filma "Imada bērnība" ir Zviedrijas un Latvijas kopražojums. Tieši Zviedrijas producents ir atbildīgs par līgumu ar pārdošanas aģentu.

Filmas producents Matīss Kaža atzīst: "Manā praksē tas ir pirmais šāds gadījums. Demonstrēšanai teroristiskā valstī piedāvāta filma, ar kuru es esmu saistīts, bez manas zināšanas. Ja es to būtu zinājis, es būtu pateicis, ka mēs to neakceptējam.

Man liekas, ka šeit jautājums ir par Rietumu izplatīšanas kompāniju un tā saucamo pārdošanas aģentu izpratni par šā brīža ģeopolitisko situāciju."

Matīss Kaža stāsta, ka ir arī pats sazinājies ar filmas pārdošanas aģentu ar lūgumu izņemt filmu no repertuāra: "Uz ko viņi man atbildēja ar paskaidrojumiem, ka šis festivāls tiek finansēts ar Eiropas Savienības līdzekļiem un ka tas ir Eiropas Savienības projekts un tam nav nekāda sakara ar Putina režīmu. Bet es domāju, ka šajā laikā ir vienalga, vai tur ir tiešs sakars vai nav. Mums nevajadzētu kā Eiropas producentiem atļaut savas filmas demonstrēt šajā teroristiskajā valstī."

Festivālu rīko Eiropas Savienības delegācija Krievijā

Šī festivāla sauklis ir "Kino vieno!". Ar mājaslapā norādītajām kontaktpersonām no Eiropas Savienības delegācijas Krievijā LTV sazinājās, un viņi apstiprināja, ka festivālu tiešām rīko viņi. "Filmu festivāls netiek organizēts, sadarbojoties ar Krievijas oficiālajām institūcijām. Festivāls ir kā instruments, lai popularizētu Eiropas vērtības, kultūru, domas un vārda brīvību. Tas ļauj arī efektīvāk atmaskot Krievijas propagandu pret Eiropas Savienību."

Filmu festivāla mājaslapā ir citēts arī vēstnieks: "Krievu kultūra ir daļa no Eiropas kultūras mantojuma. Krievijas vēsture un māksla jau sen ir fascinējusi un iedvesmojusi pasauli. Esiet sveicināti Eiropas Filmu festivālā Krievijā, kur kino vieno!"

LTV sazinājās ar Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti ("Jaunā Vienotība"). Arī viņa par festivālu uzzinājusi vien nedēļas sākumā: "Man tas vairāk izskatās pēc tipiska no PSRS mantota propagandas paņēmiena, kā ar tādām veiklām kultūras sakaru darbībām tiek radīta ilūzija par to, ka attiecības ir normālas vai normalizējas.

Un man arī ir lielas šaubas, ka Eiropas Savienības vēstnieks kaut ko tādu atļautu rīkot. Bet katrā ziņā – tiešām, ja tā ir viņa atbildība, tad tas ir jānoskaidro. Ja tā ir, tad viņam par to ir jāatbild."

Arī Nacionālajā kino centrā stāsta, ka ar Krieviju un Baltkrieviju sakarus vairs neuztur. "Mēs filmas rekomendējam, tiekoties, piemēram, ar festivāla programmētājiem tirgos un dažādos citos industrijas pasākumos un cenšamies filmas ieteikt rādīt Baltijas filmu fokusā un Latvijas filmu fokusā, kas uzreiz ir nevis viena filma festivālā, bet filmu kopums, reprezentējot nevis valsti, bet veselu reģionu," skaidro Nacionālā kino centra starptautisko festivālu koordinatore Agnese Zapāne, uzsverot: "Attiecības šobrīd ar Krieviju un Baltkrieviju ir pārtrauktas."

Šobrīd, pēc producentu lūguma, gan filma "Oļegs", gan "Imada bērnība" no paredzētās festivāla programmas ir izņemtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti