Jūlija pirmā nedēļa. Notikumus Foto muzejā un ārpus Rīgas iesaka Lilita Eglīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūras baudas ārpus Rīgas un kādu fotoizstādi, kura vedina uz domāšanu, jūlija pirmajā nedēļā iesaka raidījuma „Ielas garumā” veidotāja un sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle Lilita Eglīte

Kalna Kaibēni
Kalna Kaibēni

Brāļu Kaudzīšu muzejam - 90

5. jūlija pievakarē 90. jubileju svinēs brāļu Kaudzīšu muzejs Vecpiebalgā - “Kalna Kaibēni”. Kādēļ skaistu Piebalgas ainavu baudīšanu neapvienot ar vakarēšanu muzejā, pie kura šūpuļa stāvējis viens no brāļiem – Matīss Kaudzīte? Mūsu saraustītajā ikdienā, kur ne vienmēr var atrast stabilu pamatu zem kājām, ik pa laikam der pārlasīt “Mērnieku laikus”. 

Tikšanās ar spēcīgām personībām latviskā vidē varētu vairot pašcieņu un celt pašapziņu.

Pirmais Latvijas memoriālais muzejs un tā pašaizliedzīgie saimnieki par to nenogurstoši gādājuši visus šos gadus.

Cēsu mākslas festivāla komanda
Cēsu mākslas festivāla komanda

Cēsu Mākslas festivāls

6. jūlijā atklās jau tradicionālo Cēsu Mākslas festivālu, kurā tradicionāls ir vienīgi pats notikuma formāts, bet saturs allaž pirmreizējs un iedvesmojošs. Šogad Vidzemes koncertzālē „Cēsis” pirmoreiz Latvijā izskanēs komponista Tālivalža Ķeniņa 8. simfonija, ko uzskata par vienu no komponista daiļrades virsotnēm.

Ķeniņam šogad būtu 100.

Atceres gadskārtai Nacionālais simfoniskais orķestris  un diriģents Andris Poga kopā ar Hamburgas Elbas filharmonijas goda ērģelnieci Ivetu Apkalnu sarūpējuši sirsnīgu dāvanu. Komponists Jēkabs Jančevskis šim koncertam restaurējis Ķeniņa viengadnieka un laba drauga komponista Alberta Jēruma Simfonijas daļu „Andante”. Vēl skanēs arī Mesiāna humorīgais veltījums Mocartam - “Smaids”.

No izstādes “Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu”
No izstādes “Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu”

Saruna ar Saharovu Foto muzejā

Poļu fotogrāfe Agņeška Raisa savā izstādē “Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu” Fotogrāfijas muzejā turpina sarunu par tēmu, ko pēdējā laikā sabiedrībā aktualizējis televīzijas seriāls “Černobiļa”.

Fotogrāfe apseko vietas Ziemeļkazahstānā, kur notika kodolizmēģinājumi Padomju Savienības laikā,

un mēģina noskaidrot, kā tas ietekmē vietējos iedzīvotājus. Aktuāls ir  Agņeškas Raisas uzdotais jautājums: kā var veikt tik traģiski bezatbildīgus “eksperimentus” un izvairīties no atbildības par savas rīcības sekām? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti