Pasaules mūzika satiekas Latvijā. Kultūras izlase šai nedēļai

Trīs muzikālus notikumus šajā nedēļā piedāvā balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē
Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē

"Sinfonietta Rīga" noslēdz sezonu ar Haidnu, Prokofjevu un Nankarovu

Vētraini notikumi risinājušies ceļā uz šo programmu, tāpēc ir vērts ieklausīties diriģentā Normundā Šnē, kurš tajā īpaši izceļ divas lietas: atzīta solista klātbūtni (uzbeku pianists Behzods Abduraimovs atkal atgriežas Rīgā), ar kuru esot bezvārdu saprašanās un kas šoreiz interpretēs Prokofjeva Otro klavierkoncertu, un amerikāņu-meksikāņu komponista Konlona Nankarova neparasto mūziku. Viņš aranžējis "Etīdi mehāniskajām klavierēm", un tas mūziķiem būs izaicinājums gan ātruma, gan ritmiskās komplicētības ziņā. Šnē un "Sinfonietta Rīga" nav iedomājami arī bez Haidna mūzikas, ko 3. jūnija koncertā Lielajā Ģildē pārstāvēs Parīzes cikla Lamažora simfonija.

Osokina Brīvības festivāls Ukrainai - Preses konference
Osokina Brīvības festivāls Ukrainai - Preses konference

Osokina Brīvības festivālā Ukrainai – cilvēki, kaķi, suņi un avangards

Turpinās Andreja Osokina iniciatīva ar mūziku atbalstīt Krievijas karadarbības rezultātā cietušos. 1. jūnija koncertā Anglikāņu baznīcā pulcēsies raiba latviešu un ukraiņu mūziķu buķete – dziedātāji (Ieva Parša, Sonora Vaice, Marlēna Keine, Edgars Ošleja), bandūriste, klaviernieki, vijolniece, aktieris un animatore, lai sniegtu atbalstu Ukrainā cietušajiem četrkājainajiem draugiem, kuriem arī komponisti veltījuši savu uzmanību.  Savukārt 2. jūnija vakarā Anglikāņos skanēs pandēmijas un Ukrainas kara laikā radīta oriģinālmūzika, ko sacerējuši Platons Buravickis un Annika Lanka. Dzirdēsim arī Paula Dambja monosonātes pirmatskaņojumu Riharda Plešanova sniegumā, Oskara Herliņa, Raimonda Tigula darbus un arī paša Andreja Osokina oriģinālmūziku.

Raimonds Tiguls un viņa hengs
Raimonds Tiguls un viņa hengs

Brīvdabas koncerts Tiguļkalnā

Devītais Talsu pakalns, kas visaugstākais, 3. jūnijā aicina uz kopābūšanu jau divpadsmito reizi. Imanta Ziedoņa 90. jubilejas zīmē dzejnieku godinās Kaspars Znotiņš, viesu vidū būs Lielās Mūzikas balvas laureāte Inga Ozola un nominanti Ieva Šablovska un Rihards Plešanovs, kuri atskaņos viņu trio speciāli komponēto Raimonda Tigula "It's time". Būs rezidējošie ģitāristi Rihards Lībietis un Roberts Rasa, skanēs mūzika filmai "Mātes piens", un ceļā uz Dziesmu svētkiem – jaunas un jau iecienītās Raimonda Tigula dziesmas Renāra Kaupera, kora "Kamēr…" un Jurģa Cābuļa priekšnesumā. Dod, Dieviņi, labu laiku. Bet tāds arī rādās, ka būs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti