Pirmizrādes un pirmatskaņojumi – «Kilograma kultūras» žūrijas izlase šai nedēļai

Joprojām turpinoties balvas "Kilograms kultūras" balsojumam, raugāmies ne vien spilgtos nesenas pagātnes notikumos, bet meklējam un atrodam arī jaunus. Ziedoņlaika kultūrnotikumu afišā dažus no tiem akcentē Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

Pirmdienas vakara koncerts

Nedēļa sākas ar skaistu notikumu 20. maija vakarā Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" klausāmā un skatāmā tiešraidē – jau vairāk nekā desmit gadu kopā muzicējošais "Nyx Trio" jeb flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja aicina klausīties piesātinātu latviešu mūzikas programmu. Būs arī divi īpaši šim sastāvam rakstīti pirmatskaņojumi – Aleksandra Avrameca jaundarbs "Delta" un Lolitas Ritmanis "Lidojums".

Un solīta vairāku komponistu klātbūtne, tātad, arī sarunas ar viņiem un, protams, mūziķēm.

Jo sarunas šajos Latvijas Radio 1. studijas koncertos vienmēr ir interesanta papildvērtība – šoreiz muzikoloģes Signes Lagzdiņas pārziņā.

Iespēja pavērt priekškaru "Mīlas dzērienam"

"Sarunas pirms pirmizrādes" vienlaikus ar koncertu radiomājā iecerētas arī Latvijas Nacionālajā operā – tās pavērs priekškaru šīs sezonas pēdējam jauniestudējumam. 23. maijā pirmoreiz ar skatītājiem satiksies vācu režisora Svena Ērika Behtolfa skatījums uz Gateāno Doniceti komisko operu "Mīlas dzēriens", kuras darbība jaunajā interpretācijā pārcelta uz Pirmā pasaules kara laiku Itālijā, mīlestību kara apstākļos parādot kā lielu un samierinošu spēku. Solistu sastāvā būs gan gaidītas atkalsatikšanās, gan pavisam jaunas iepazīšanās.

"Šajā operā ir mazliet skumju un arī liela deva jautrības. Tā ir reizē smieklīga, skumja, brīžiem filozofiska, brīžiem sarkastiska, asa, gudra, sentimentāla, romantiska"

– šos režisora teiktos vārdus ļoti ceram sadzirdēt, saredzēt un sajust pirmizrādē un tai sekojošajos jaunā iestudējuma izrādīšanas vakaros maijā un jūnijā. 

Pirmizrāde Dailes teātrī

Pirmizrāde 23. maijā gaidāma arī Dailes teātrī – britu režisora Džefa Džeimsa jauniestudējums "Wintera stāsts". Izrāde top, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra lugas "Ziemas pasaka". Tāpēc solījumā ir arī īsti šekspīriskas kaislības, kuru centrā būs stāsts par diviem tehnoloģiju industrijas miljardieriem, kas risināsies mūsdienu Kalifornijā.

Te neizpaliks viņu sāncensība, sieviete, mežonīga apmātība un greizsirdība.

Intriģējošs akcents,  sezonas noslēgumam tuvojieties  – no senlaiku Sicīlijas un Bohēmijas karaļnamiem uz šodienas Silīcija ieleju un virtuālās realitātes vidi "Bohēmiju".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti