Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi. Kultūras izlase praida nedēļai

Cīņu par vienlīdzību krāso gan mīlestība un kopābūšana, gan protests, savas balss un vēstures apzināšanās. Praida nedēļas kultūras notikumu izlasē – daži notikumi, kas svin, izzina un aizstāv brīvību būt sev pašam.

Filmas "Paris Is Burning" plakāta attēls
Filmas "Paris Is Burning" plakāta attēls

Filmu dienas

Nedēļas garumā Kaņepes Kultūras centrā skatāma kino kuratora Žulijena Nuhuma Kulibali veidota filmu programma – sešas filmas, kas atklāj kvīru kino kā ko vairāk par reprezentācijas rīku. Filmas izvēlētas plašai auditorijai, iekļauta gan klasika, gan laikmetīgais kino, un pirms seansiem – ievadvārdi kinematogrāfiskam un tematiskam kontekstam.

"Programmu veidojot, esmu domājis par to, kas tik bieži izslīd no prāta – ka kvīru kopienas pastāvēšanai svarīgas ir ne tikai dusmas, bet arī prieks; ka vēsture sniedz ne tikai mācību, bet arī cerību. Un vienlaikus – ka šis prieks reprezentācijā var tikt izmantots, lai notrulinātu, lai eksotizētu, lai stereotipizētu. Un tomēr – man gribētos teikt, ka mēs visi esam pelnījuši laimīgas beigas. Un tieši to šī programma piedāvā," raksta programmas kurators.

Programmā: "Paris Is Burning" (1990, ASV), "Orlando, My Political Biography" (2023, FR), "Lessons Of Tolerance" (2023, UA), "Desert Hearts" (1985, ASV), "Spinnin'" (2007, ESP) un "Homo@LV" (2010, LV).

"Riga Pride 2023"
"Riga Pride 2023"

Diskusija par LGBTQ vēsturi Latvijā

Cik daudz jau zinām par LGBTQ vēsturi Latvijā? Kas vēl jāuzzina? 11. jūnijā pulksten 18.00 Kaņepes Kultūras centrā gaidāma diskusija-saruna, kuras nolūks ir gan atgādināt par jau atklāto, gan šobrīd pētīto un nākotnē iecerēto, saprast zināmo un nezināmo.

Sarunu vadīs Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes doktorants Tālivaldis Kronbergs, piedalīsies pētnieki Ineta Lipša, Kārlis Vērdiņš, Marita Zitmane.

Sieviešu stendaps

"Sieviešu stendapa" kolektīvs vieno mātes un meitas, laulenes un šķirtenes, bijušās un nākamās, rakstītājas un muldētājas, vienus un poliamorus, te nešķiro ne pēc auguma proporcijām, ne padušu matu garuma.

11. jūnijā pulksten 19.00 Kaņepes Kultūras centrā "Sieviešu stendaps" nāks praidā, piesakot: "Noņemsim bērnus no krūts, iziesim no virtuves, novilksim dārza cimdus, lai mūsu raupjās, darba piesūcinātās rokas maigi aptvertu mikrofona statīvu un ar savām politiski aktīvajām lūpām godinātu, apdziedātu, slavinātu, fujinātu un mīlētu, kamēr mūsu varavīkšņainais apmetnis cēli rotās mūsu augumus."

"Riga Pride 2023" gājiens
"Riga Pride 2023" gājiens

Gājiens par vienlīdzību

Praida nedēļas kulminācijā sestdien, 15. jūnijā, notiks gājiens par vienlīdzību "Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi". Šogad Rīgā atgriezies Baltijas praids un aicina saskatīt dažādības burvību apkārtējos: "Mēs ikkatrs, gluži kā ziedi, esam atšķirīgi savā būtībā un visi kopā veidojam vienu skaistu kopumu – visdažādāko ziedu pilnu pļavu. Aicinām ikvienu, kam rūp cilvēktiesības, līdztiesības, dažādības un iekļaušanas vērtības, paust savu atbalstu un piedalīties "Baltic Pride 2024" gājienā." Pēc gājiena – noslēguma pasākums un koncerts.

Starp citu, 10. jūnijā pulksten 16.00 Kaņepes Kultūras centrā varēs darināt savu plakātu gājienam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti