Uz Cēsīm, Jūrmalu, Pilteni – kur meklēt kultūras piedzīvojumus šonedēļ?

Gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna darbu ekspozīcija Cēsīs, starptautisku zvaigžņu un daudzsološo mākslinieku tikšanās koncertā Jūrmalā un vēsturisko ērģeļu svētki Piltenes luteriskajā baznīcā – kultūras ceļamērķus šai nedēļai iesaka balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Lilita Eglīte.

Raimonds Staprāns "Vientuļā vakara jūras ainava" (2003)
Raimonds Staprāns "Vientuļā vakara jūras ainava" (2003)

"Pārāk tuvu, pārāk tālu"

"Pārāk tuvu, pārāk tālu" – tik intriģējošs un reizē trāpīgs nosaukums dots Kalifornijā dzīvojošā latviešu gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna (1926) darbu ekspozīcijai Cēsu Izstāžu namā. Viņa glezniecību raksturo spilgtas, spožas krāsas un reizē kompozīcijas skaidrība un lakonisms, bet dramaturģiju – kontroversiāls skatījums uz mūsu vēstures sāpīgajiem punktiem, par ko atgādina arī iestudējums "Kur pazuda valsts" Dailes teātrī. Izstādes kuratore Maija Rudovska ekspozīcijai izvēlējusies gleznas no Latvijas muzeju krājumiem un privātkolekcijām, galvenokārt Staprāna 70. gados tapušos ekspresionistiskos darbus. Apbrīnojami, ka mākslinieks savos 96 gados konsekventi turpinot strādāt ik dienu.

Ainārs Rubiķis
Ainārs Rubiķis

"Dzimuši Latvijā"

Koncerts "Dzimuši Latvijā" ir Jūrmalas festivāla tradīcija, kurā allaž tiek pulcināta izcila dažādu paaudžu mākslinieku plejāde. Interesantākais šajos koncertos ir starptautiski uzmirdzējušo zvaigžņu un vēl tikai daudzsološo mākslinieku tikšanās. 20. jūlijā Dzintaru koncertzālē publikas mīlētie un vienmēr gaidītie meistari – tenors Aleksandrs Antoņenko, akordeoniste Ksenija Sidorova un pianists Vestards Šimkus – satiksies ar jaunajiem talantiem – soprānu Brigitu Čirkši, arfisti Elizabeti Gulbi un pianistu Matīsu Žilinski. Pie Jūrmalas festivāla diriģenta pults būs Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis.

Piltenes baznīcas ērģeles
Piltenes baznīcas ērģeles

"Latvija – ērģeļu zeme"

Vēsturisko ērģeļu svētki "Latvija – ērģeļu zeme" atgādina, cik bagāti esam ar izciliem mūzikas instrumentiem. Otras vecākās baroka stila ērģeles Latvijā atrodas Piltenes luteriskajā baznīcā. Ērģeļu korpusā ieskrāpēts gadskaitlis 1722, bet patiesībā instruments esot vēl senāks un tam nepieciešama nopietna restaurācija. 21. jūlijā pulksten 19.00 ērģeļu balsi koncertā "Debesu harmonijas" atdzīvinās ērģelniece Ilona Birģele, atskaņojot nezināmu angļu, vācu, spāņu un itāļu autoru darbus. Ar dziedājumiem uzstāsies senās mūzikas vokālais ansamblis "Schola Cantorum Vox Iubilantis", bet klausītājiem būs iespēja atbalstīt ērģeļu restaurāciju ar saviem ziedojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti