Čelli un grieķi, skaistums un nemiers, telpa un virziens. Kultūras pieturpunkti šai nedēļai

Saulainās jūnija pirmssvētku nedēļas kultūras akcentus izceļ Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs un balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Orests Silabriedis.

Attēls ilustratīvs
Attēls ilustratīvs

Čelliem jauns grupējums

Ceturtdienas, 15. jūnija, vakarā Spīķeru koncertzālē uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu "Dream Team" jaunveidotie radinieki (neteiksim taču uzreiz, ka konkurenti). Komandas priekšgalā – Antons Trocjuks no "Dagamba" un Guna Šnē no filharmoniskās pasaules. Programmā Bruhs un Forē – tas skaisti; Popera polonēze – jā, interesanti; un kā gan bez Sollimas, bet visam vainagojumā – Ravela "Bolero". Būšot arī stāsti.

Izrāde "Grieķi"
Izrāde "Grieķi"

Liepājas "Grieķi"

Liepājas teātra sezonas noslēgums sestdien, 17. jūnijā, – ar Elmāra Seņkova triloģijas vainagojuma izrādi "Grieķi". Anotācijā šermuļus uzdzen nevainīgais jautājums – kas notiek, kad mirstīgie vēlas kļūt par dieviem. Dzimst varoņi? Uznāk katastrofas? Vai cilvēkiem savulaik vispār vajadzēja tik pie uguns? Zinot režisora un dramaturģes Justīnes Kļavas tandēma māksliniecisko spēku, sagaidām spēcīgu piedzīvojumu.

"Skaistums un nemiers"
"Skaistums un nemiers"

Skalbe un Kuzmins

Pamazām var sākt priecāties par kolekcijas apjomu – "Dienas Grāmata" turpina rādīt mums, kā mūslaiku latvju rakstnieki iemiesojas pagātnes latvju rakstnieku ādā, un intriga plaukst līdz ar katru jaunu izdevumu. Nu nāk Svens Kuzmins kā Kārlis Skalbe. Pirmajā brīdī liekas – personību (ne)savietojamības paradokss. Apdomājos. Ko es zinu par Kuzminu? Pēc "Dizažio" liekas – arvien mazāk, toties aizvien intriģējošāk. Veram jaunizdevumu "Skaistums un nemiers".

Vineta Kaulača "Telpas. Virsma"
Vineta Kaulača "Telpas. Virsma"

Kaulača un telpa

Vai arī pareizāk būtu – telpa un virziens. Līdz 6. augustam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apskatāma Vinetas Kaulačas izstāde "Laika jautājums". Vienmēr paticis, kā Vineta liek savus superkrāsu zīmogus vienlaikus statikā un kustībā. Ne jausmas, kā viņa to dara, bet to košumu, margojumu, mainīgumu, tagad arī medaljonisko smalkumu gribas vienkārši ņemt un apēst cerībā, ka arī pats uzplaukšu kā tāds košumaugs, kā pati dzīvība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti