Interesentus priecēs Čehu literārā nakts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Čehu literārās nakts projekts notiek 15 Eiropas pilsētās, kur literatūra tiek uzlūkota kā tilts savstarpējai sapratnei un kultūras apmaiņai. Šogad vēstniecība Latvijā pirmo reizi to atzīmē ar izstādi un grāmatas prezentāciju Nacionālajā bibliotēkā Kr.Barona ielā.

Latvijas Nacionālā bibliotēka atklāj čehu grafiķu izstādi un pirmo pasaulslavenā čehu autora Mihala Vīvega romāna tulkojumu latviešu valodā. Grāmatas "Suniski pasakainie gadi" prezentācija notiek Čehu literārās nakts ietvaros, lai veicinātu kultūras apmaiņu, norāda Čehijas vēstniecība Latvijā. Savukārt bibliotēka šādā veidā vēlas sabiedrībai nodot vēstījumu, ka kolekcijā ir šie un arī citi darbi, kas neguļ aiz desmit atslēgām, bet gan ir pieejami visiem interesentiem.

Nacionālajā bibliotēkā izstādīs čehu 20.gadsimta grafiķu darbus no bibliotēkas dāvinājumu krājuma. Čehu literārās nakts ietvaros bibliotēka rīko arī rakstnieka Mihala Vīvega grāmatas 'Suniski pasakainie gadi' pirmā tulkojuma latviešu valodā atvēršanas svētkus, stāsta bibliotēkas pārstāve Signe Valtiņa. Vīvegs ir viens no populārākajiem mūsdienu čehu autoriem, kurš kopš 90. gadiem teju ik pavasari izdevis pa grāmatai un ir tulkotākais šīs valsts rakstnieks. Latviešu valodā iztulkotā romāna darbība sākas 60.gadu Prāgā - tas ir stāsts par puišeli Kvido, par vietējo trimdu, kur jauna ģimene sastopas ar okupācijas režīma murgiem, norāda Čehijas Republikas vēstniecības Latvijā pārstāvis Mihals Koreckis. Viņš arī skaidro, ka vēstniecības darbinieki bijuši pārsteigti, atklājot Latvijas Nacionālās bibliotēkas krātuvē aizvadītā gadsimta populārāko grafiķu darbus, kas viņiem ir liels dārgums. Izstādes darbus pirms daudziem gadiem radījuši tādi nozīmīgi čehu mākslinieki kā Mihaels Florians, kas radījis ilustrācijas kādai grāmatai jau 16 gadu vecumā vai, piemēram, čehu banknošu zīmējumu autors Kulhāneks.

Čehu literārās nakts projekts notiek 15 Eiropas pilsētās, kur literatūra tiek uzlūkota kā tilts savstarpējai sapratnei un kultūras apmaiņai. Šogad vēstniecība Latvijā pirmo reizi to atzīmē ar izstādi un grāmatas prezentāciju Nacionālajā bibliotēkā Kr.Barona ielā. Turp doties var ikviens interesents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti