Vai zini?

Vai zini, ko avīzēs pirms 100 gadiem rakstīja par dzīvi 21. gadsimtā?

Vai zini?

Vai zini, ka 20. gadsimta 20., 30. gados Rīga bija dzīves baudītāju pilsēta?

Vai zini, kas britu dziedātāju Edu Šīranu saista ar latviešu gleznotāju Laimoni Mieriņu?

Vai zini, kas britu dziedātāju Edu Šīranu saista ar latviešu gleznotāju Laimoni Mieriņu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vai zini, ka viens no šobrīd visslavenākajiem britu dziedātājiem un dziesmu autoriem Eds Šīrans jau no bērna kājas zina, kas ir latvieši, kādi viņi ir, un bijis ciešā saiknē ar latviešu mākslu?

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Eds un viņa brālis Metjū dzimuši mazā miestiņā Hedenbridžā, Jorkšīrā. Viņu mamma Imodžena un tētis Džons ir mākslas zinātnieki, kuri savulaik satikušies, strādājot blakus muzejos: Džons bijis Vestminsteres abatijas speciālists, savukārt Imodžena Loka strādājusi Nacionālajā portretu galerijā. Abi jaunieši izdomājuši, ka savu ģimenes ligzdiņu vīs tālu projām no Londonas, lai bērniem būtu veselīga apkārtne un viņi varētu labi attīstīties. Bet ko darīt pašiem? Viņi nolemj izveidot paši savu mākslinieku konsultāciju biroju, un tā top "Sheeran Lock".

Turpat netālu no viņiem – Jorkšīrā, Šiplejā, dzīvoja latviešu izcelsmes gleznotājs Laimonis Mieriņš, kurš savulaik bija ieguvis izglītību Londonā, Goldsmita Mākslas koledžā, un strādāja par zīmēšanas skolotāju Līdsas mākslas skolā, kas pazīstama ar saviem revolucionārajiem uzskatiem. Dodoties pensijā, Laimonis Mieriņš izdomāja, ka savu pensijas uzkrājumu izmantos, lai popularizētu savus mākslinieciskos centienus, un vērsās pie Džona Šīrana, kurš piekrita kļūt par viņa aģentu. Abi iecerēja Napoleona cienīgu plānu – veidot izstādi gan Rīgā, gan Bredfordā...

Līdz ar to, ka Rīgas izstāde tika plānota Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, tiku piekomandēta pie šī projekta un devos uz Hedenbridžu pie Džona Šīrana, veselu nedēļu dzīvojot viņa ģimenes jaukajā namiņā kopā ar mazuļiem, kas ļoti labi zināja, kas ir Laimonis Mieriņš – viņa nelielais latviešu akcents viņus uzjautrināja.

Taču mans akcents abus dēlēnus pilnībā pārsteidza, jo tad, kad liku viņus gulēt un lasīju grāmatiņu angļu valodā ar dziesmiņām aizmigšanai, mazais Eduardiņš tā arī noprasīja: "Tante, vai tu vispār lasi angliski?"

Tieši pateicoties Džonam Šīranam, Laimonis Mieriņš arī izveidoja izstādi Rīgā – Džons šeit viesojies vairākkārt, darbojoties tās organizēšanā. Pēc tam ar milzīgiem panākumiem šī izstāde notika arī Bredfordā, un viss vainagojās tagad sen aizmirstā draudzībā.

Šī projekta finansēšanā piedalījās arī Vidzemes priekšpilsēta, kļūstot par Bredfordas sadraudzības partneri. Nezinu, vai Rīga maz to vēl atceras, ka Bredforda un Vidzemes priekšpilsēta savulaik noslēgušas līgumu.

Bet viena lieta gan ir skaidra – mēs atceramies Laimoni Mieriņu kā lielisku mākslinieku, un visa pasaule zina, kas ir Eds Šīrans, kuram es savulaik dziedāju "Aijā, žūžu, lāča bērni"... Viņš, protams, toreiz neaizmiga, bet to atceras gan!

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti