Kā labāk dzīvot

Obligātās veselības pārbaudes - kāpēc tādas nepieciešamas?

Kā labāk dzīvot

SPKC vasarā īsteno informatīvu kampaņu "Pārgalvis=Bezgalvis"

Garšīgu tomātu audzēšanas noslēpumi

«Tomātu parādē» Dabas muzejā krāsu un formu daudzveidība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Tomātu parāde 2018” – ar šādu nosaukumu Dabas muzejā atklāta izstāde, kuru šogad raksturo īpaša krāsu un formu daudzveidība. 400 apskatei izlikto tomātu šķirņu klāstā ir gan Latvijas selekcionāru jaunākās, gan pasaulē jau labi zināmas šķirnes. Lielākā daļa no tām Latvijā apskatāmas pirmo reizi.

Dabas muzeja darbinieki novērojuši, ka vislielākais apmeklētāju skaits ir nevis uz puķu, bet gan uz tomātu, ķirbju un sēņu izstādēm. Krāsu un formu daudzveidībā tomāti var sacensties ar ziediem, pie tam klāt vēl nāk garšas īpašības.

Un arī tomātiem ir mode, kas gadu no gada mainās. “Pasaules modes tomāti Latvijā ir ieradušies – melnie ar raibumu, ar zvaigznīti vai dzeltenraibi. Bet, jo melnāki, jo modernāki,” zina stāstīt selekcionāre Elga Bražūne.

Arī garša melnajiem un raibajiem tomātiem ir citādāka. Taču selekcionāri saglabājuši arī vecās, tradicionālās Latvijas vietējās šķirnes, kuras ir visvairāk pieprasītas. “Skatoties, kā cilvēki pērk pavasarī stādus, pamatā ņem vecos, garšīgos un tikai nedaudz grib paņemt kaut ko modernu, savādāku,” stāsta selekcionāre.

Dārzniecība "Neslinko” izstādē piedalās ar vairāk nekā 120 gan senām, gan jaunām tomātu šķirnēm, kur katrs auglis ir kā savdabīgs mākslas darbs, ko radījusi daba sadarbībā ar cilvēku.

Savukārt selekcionārs Valdis Pūliņš pārsteidz ar plašu divkrāsu un svītraino tomātu kolekciju. Viņš atzīst, ka sausā un karstā vasara, kas samazinājusi labības un daudzu dārzeņu ražību, tomātiem nākusi par labu. “Tomāti pārāk labi auguši, par ātru sāka gatavoties. Uz izstādi biju domājis paņemt divkrāsainos – sāka sprēgāt,” stāsta selekcionārs.

Tikpat krāsaini kā tomāti ir arī selekcionāru dotie nosaukumi. “Karstās ogles”, “Melnā zebra”, “Melnais princis” ir no melno tomātu klāsta, bet “Lielā mamma”, “Zaļais cīsiņš”, “Seržants Pepers” un “Dzeltenie zirnīši” jau atbilst citiem daudzveidīgo tomātu šķirņu paraugiem.

 Aplūkot tomātus, iegādāties un pasūtīt to sēklas ikvienam Dabas muzeja apmeklētājam iespējams līdz svētdienas pēcpusdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti