Reperis rolands če Pieci.lv ēterā vadīs repa mūzikai veltītu raidījumu «REPortāža»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sākot ar 23. oktobri, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā katru piektdienu no pulksten 21.00 viens no hiphopa subkultūras līderiem Latvijā – reperis un producents rolands če (Rolands Čivčs) – divu stundu garumā klausītājus iepazīstinās ar aktualitātēm latviešu un ārzemju repa mūzikā, kā arī izglītos par šī žanra skanējumu dažādās desmitgadēs.

“Hiphops, precīzāk repmūzikas žanrs, ir gājis tālu ceļu – no protesta kustības un vienīgās karjeras iespēju Amerikas nabadzīgajos rajonos, līdz deju grīdām un lielākajām skatuvēm pasaulē. Varētu teikt, ka publikas akcepts ir saņemts, taču kā ir patiesībā – ko reps dod un varbūt arī tieši pretēji – atņem sabiedrībai? Pavisam atklāti par visu žanrā redzēto un pieredzēto, kā arī par aktuālo un nākotnes aprisēm būs dzirdams raidījumā,” saka vadītājs rolands če.

Repa mūzika ir viens no populārākajiem žanriem Latvijā un ārzemēs. No straumēšanas servisa “Spotify” pieejamajiem datiem vairāk nekā puse no divdesmit visvairāk straumētajām dziesmām nedēļā no 16. līdz 22. oktobrim pārstāvēja šo mūzikas žanru. Amerikas Savienotajās Valstīs jau 2018. gadā reps, vērtējot pēc pārdoto albumu un straumēto dziesmu daudzuma, bija populārākais mūzikas žanrs, aizņemot vairāk nekā 21% no tirgus (pēc statista.com datiem). Arī 2020. gada pirmajā pusē astoņi no desmit ''Billboards'' visvairāk klausītajiem māksliniekiem bija reperi (no “Nielsen Music”).

“Reps ir jaunais rokenrols. Mūsdienu repa mākslinieki liek faniem sajūsmā kliegt un dominē mūzikas topos visā pasaulē.

Man prieks, ka varam Latvijas Radio 5 ēterā startēt ar jaunu repa mūzikai veltītu raidījumu, kuru vadīs nu jau ikoniskais reperis un producents rolands če,” par žanru saka Pieci.lv mūzikas redaktors Mārtiņš Makrekcis.

rolands če ir panākumiem bagāts repmūzikas izpildītājs, kurš izdevis četrus albumus un par pēdējo no tiem – “Siera plate 2” – saņēmis nomināciju aizvadītā gada balvā “Zelta mikrofons”. Viņš ir ne tikai aktīvs mākslinieks un izpildītājs, bet arī žanra pētnieks, kurš konkursa rezultātā pierādīja savas zināšanas repa mūzikas vēsturē un aktualitātēs.

Nosaukums “REPortāža” aizgūts no pāragri aizgājušā mūziķa Rolexus (Rolanda Frīdenberga) dziesmas “reportāža”, kā arī atbilst raidījuma būtībai – ziņot par aktuālo konkrētajā žanrā. Rolexus no 2002. gada darbojies Kurzemes reperu apvienībā DNS, savu debijas albumu "Mugursomas stāsti" izdeva 2007. gadā. Viņš bija daļa no apvienības "Runu zāle", kurā darbojās arī tādi reperi kā bū-š, Reinšteins, wiesturz, Georgs un Kaņepe.

Par pirmā raidījuma tēmu vadītājs rolands če izsakās mīklaini, bet ieintriģējoši: “Palūkosim, kas notika dienā, kad šis citplanētietis vārdā reps nolaidās uz mūsu planētas. Palūkosim, ko labu tas darīja, kad uz planētas parādījāmies mēs paši. Pirmais raidījums par repa pirmo dienu un varbūt arī dažām pēc tās.”

Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ir jauniešu multimediālā platforma, kas pieejama dažādos formātos.

FM viļņos radiostacija dzirdama gandrīz trešdaļā Latvijas teritorijas, sasniedzot 73,1% valsts iedzīvotāju. Tāpat jauniešu kanālu var klausīties internetā www.pieci.lv vai Pieci.lv lietotnē. ''Kantar TNS'' 2020. pavasara/vasaras radio auditorijas pētījumu dati liecina, ka Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ik nedēļu sasniedz 144 tūkstošus jauniešu visā Latvijā. Lielākā Pieci.lv auditorijas daļa ir vecumā no 16 līdz 34 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti