Kalpaka «Airītes» - vieta, kur saturīgi un mierpilni pavadīt laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ģimenēm ar bērniem un citiem interesentiem arvien saistošāks kļūst Oskara Kalpaka muzejs un piemiņas vieta „Airītes”. Pēdējo gadu laikā tur izveidotās dabas takas ar dažādiem izzinošiem vides objektiem, kas ļauj tuvāk iepazīties ar karavīru dzīvi, vēstures notikumiem un apgūt ko jaunu. 

Kalpaka «Airītes» - vieta, kur saturīgi un mierpilni pavadīt laiku
00:00 / 00:00
Lejuplādēt


Kara muzeja paspārnē esošais Oskara Kalpaka muzejs un piemiņas vieta „Airītes” atrodas blakus Liepājas–Rīgas šosejai. Vieta, kur meža ielokā jūtams rudens tuvums, un vieta, kuru var mierpilni izstaigāt kopā ar ģimeni vai draugiem.

„Atsevišķi ir spēka taka, ko sāka veidot pirms četriem gadiem, sākot ar Kuldīgas kokamatnieku plenēra veidotajām skulptūrām, pēc tam projekta ietvaros tapa lielformāta gleznas. Pagājušā gadā sāka veidoties ideja par atsevišķu uzdevumu taku, tā arī tapa uzdevumu taka „Skolēnu rotas ceļš”," stāsta Kalpaka muzeja direktors Roberts Sipenieks.  

Skolēnu rotas ceļā katrs objekts ir gana interesants un ļauj uzzināt ko jaunu gan par karavīru dzīvi, gan  pasaules lietu kārtību, piemēram, kā filtrēt dabā ūdenī, noteikt ar adatu debespuses,  darboties ar Morzes kodu, kas izveidots no koka elementiem un atrodas meža ielokā. 

„Morzes kods: viens sauc kodu, otrs liek atsevišķajā silītē garos un īsos signālus, trešais atrod kodu alfabētā, saliekot uzdevumu kopā, izveidojas vārds un datums, kad Oskars Kalpaks ir uzsācis savas dienesta gaitas,” skaidro muzeja direktors.

Tad ir objekts, kur jātiek pāri upei, ik pa laikam var aplūkot arī skudru pūžņus, kam iepatikusies Kalpaka muzeja apkārtne.  

„Nākamais uzdevums – iedomāta upe. Jātiek pāri konkrētai teritorijai. Skolēniem tas ir sacensību gars, ģimenēm izzināšanas process, kopā pabūšanas laiks, ir palielinājies apmeklējums, kad izveidojām šīs aktivitāšu zonas,” priecājas Sipenieks.   

Neliela gaisa trase un citi objekti top dažādu projektu ietvaros ar pašvaldības un Kara muzeja finansējumu. Muzeja un taku apmeklējums iedzīvotājiem ir bez maksas, ja vien nav interese doties pastaigā gida pavadībā. Arī pats muzejs ir gana interaktīvs un saistoši atklāj vēstures notikumus un pulkveža Oskara Kalpaka vadībā notikušās Latvijas atbrīvošanas cīņas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti