Svētku otrās dienas lielais notikums – koncerts «Raksti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šīs dienas lielākais Dziesmu svētku notikums būs tautas mūzikas koncerts „Raksti” Ķīpsalas izstāžu centrā. Kkoncerta konceptu radījuši koklētāja Laima Jansone un komponists Raimonds Tiguls.

Koncerts būs krāšņs un daudzveidīgs, senatnīgais tajā tiks sakausēts ar mūsdienu tautas mūziku. Dalībnieku vidū būs gan folkloras kopas un lauku kapelas, gan džeza un akadēmiskās mūzikas pārstāvji.

Raimonds Tiguls un Laima Jansone studijā uz sarunu ar Latvijas Radio bija ieradušies ar instrumentiem, un viņu saspēlē dzirdams, kā kopā sabalsojas kokle un hangs - divi instrumenti, kas līdz šim kopā nekad nav skanējuši. Ar šo saspēli viņi ievadīs otrdienas vakarā gaidāmā koncerta „Raksti” noskaņā, kurā gaidāms ne viens vien neparasts instrumentu un mūziķu savienojums.

Tiguls atklāj, ka pirmie impulsi šādam koncertam meklējami jau senākā pagātnē, kad viņu ieinteresēja dažādos vizuālos rakstos apslēptais kods. „Tur jāsāk ar senāku vēsturi - gan ar maniem ceļojumiem uz Indiju, gan pastaigām pa mežu pie Mazirbes, kur arī, starp citu, ir redzami seni raksti, un tas man lika aizdomāties par tiem kodiem, kas tur ir iekodēti, kurus mēs varbūt šodien vairs nesaprotam, bet intuitīvi noteikti sajūtam,” saka Tiguls.

Pirms diviem gadiem, rakstot ciklu kokļu ansamblim, - viņš arī mūzikā sācis saklausīt kādu rakstiem radniecīgu faktūru un ritmu, un vēl lielāka bijusi vēlme piekļūt šo rakstu pašam dziļākajam kodolam. „Runāt par rakstiem tikai virspusēji, tas būtu tāpat kā spriest par vīnu, apskatot tikai etiķeti, bet es gribu vairāk pietuvoties dziļākajai būtībai,” pauž Tiguls.

Šīs dienas koncerts būs mēģinājums rakstus atkodēt ar visdaudzveidīgākās tautas mūzikas starpniecību. Koncertu nosacīti veidos trīs daļas - rīts, diena un vakars, un katrai daļai būs sava namamāte.

Rīta daļai tā būs koklētāja Laima Jansone, kura sola rīta noskaņas - no meditatīvām līdz ļoti dinamiskām. „Rīta daļa vairāk būs instrumentāla. Sākumā Ivars Hermanis spēlēs paša darināto ratu liru, pēc tam būs 36 kokles, kas spēlēs skaņdarbu ar nosaukumu „Raksti” meditatīvi skaistās noskaņās, un tad es šo daļu noslēgšu ar diviem džeza mūziķiem, kuriem arī savs skatījums uz tautas mūziku. Mēs kopā centīsies sadzīvot un varbūt arī mazliet paplosīties. Varu solīt, ka rīta noslēgums būs diezgan pārsteidzošs, visi noteikti tiks pamodināti,” norāda Jansone.

Otrajā daļā no Laimas Jansones stafeti pārņems stāstniece un zāļu sieva no Ventspils Līga Reitere un vitalitātes pārpilnas folkloras kopas un lauku kapelas - to vidū būs grupas „Bumberņeicas”, „Abumalas burlakas”, Suitu sievas, Medņevas sievas un vēl vairāki citi kolektīvi, arī bungu un dūdu grupa „Auļi.

Vakara daļas namamāte būs Ilga Reizniece, kuras uzdevums ievest gan vakara mierā, gan visa noslēgumā vēl uzaicināt arī uz dančiem:

Koncerta idejas pamatā arī pavērt plašāku skatījumu uz tautas mūzikas jēdzienu, ko Latvijā vēl bieži vien izprotam visai šauri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti