Ceļojums

Iepazināmies ar Krimūnu tautas nama bērnu deju kolektīvu „Bitītes"

Ceļojums

Iepazināmies ar Rēzeknes sākumskolas un 1. ģimnāzijas meiteņu ansambļiem "Noskaņa"

Iepazināmies ar Liepājas valsts 1. ģimnāzijas jaukto kori

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas jauktā kora dalībniece: Dziesma palīdz tikt cauri visām problēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

13. jūlijā Liepājā, Grobiņā un Saldū tika aizvadīts Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 notikums "Saulesvija". Liepājnieki bagātīgi izrādīja savus kolektīvus, to starpā bija arī Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas jauktais koris un tā diriģents Jēkabs Ozoliņš. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

No 1989. gada koris ir piedalījies visos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos un skolēnu dziesmu un deju svētkos. Koris ir bijis koncertceļojumos Zviedrijā, Vācijā, Norvēģijā, Somijā, Pēterburgā, viesojoties pie sadraudzības skolām; piedalījies daudzos koncertos Liepājā un citur Latvijā ar dažādām programmām, kā arī uzstājies kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un Liepājas rokmūzikas grupām. 

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā tradicionāli ir ikgadējie klašu koru kari. Pēdējie norisinājās e-vidē. Attālinātās mācības, protams, ļoti ietekmēja kora darbību, bet kora diriģents Jēkabs Ozoliņš stāsta, ka viņi darījuši, ko vien spējuši:

“Mums ir tāda tradīcija skolā – klašu koru kari. Un visas klases arī filmēja savu dziesmu. Tas bija vesels konkurss, un ļoti patīkami, ka arī tur bērni varēja satikties, visu to ierakstīt un izdarīt. Bet principā vislabākā tikšanās ir klātienē, jo kora dziedāšanā attālinātie mēģinājumi ir diezgan grūta lieta.“

Jauktā kora dalībniecei Nikai liels piedzīvojums bija iespēja atkal dziedāt visiem klātienē pēc tik ilga laika, jo vienatnē apgūt repertuāru ir sarežģītāk, gan arī vientuļāk. Savukārt kora dalībniekam Sebastianam vislielākais izaicinājums bija pareizi izdziedāt notis. Korī dziedāt esot vieglāk, jo blakus ir citi kora dziedātāji, kas dod gan drošību, gan spēju pielāgoties.

Martai, kas arī dzied Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas jauktajā korī, dziedāšana ir vaļasprieks, kas sniedz daudz pozitīvu emociju, kā arī viņai patīk izmantot dažādās iespējas, ko dod dziedāšana korī, piemēram, kopīgus braucienus uz ārzemēm. 

“Dziesma, manuprāt, caurvij visu manu dzīvi. Dziesma man palīdz atslābināties, relaksēties un tikt cauri visām problēmām un sarežģījumiem, kas bieži vien rodas dzīvē, it īpaši attālinātajā laikā,” dalās kora dziedātāja Marta.

Savukārt Rūdolfam, kas arī ir viens no kora jauniešiem, attālinātā dziedāšana nav šķitusi sarežģīta, taču ļoti pietrūkusi kopā būšanas sajūta: 

“Man šķiet, ka tas vairāk ir par to sajūtu – dziedāt korī vai ansamblī ar citiem cilvēkiem. Tā ir tāda kā vērtība, ko tu izjūti. Bet dziedot un sūtot vēstījumu vienam, tu nevari to visu līdz galam izjust. Tagad mēs sanākam kopā – mums ir mēģinājumi, un šādi ir daudz labāk!”

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas jauktais koris ļoti lepojas ar savu pilsētu. Liepājā ir patiešām daudz ievērojamu objektu, piemēram, jūrmala, ''Lielais dzintars'', kur ir ļoti interesanti koncerti un izstādes. Jaunieši īpaši izceļ to, ka Liepāja ir tā pilsēta, kas ir ļoti draudzīga jaunajai paaudzei, jo piedāvā daudz un dažādas izglītojošas un izklaidējošas nodarbes.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti