Lai redz un zvīguļo! Valmieras novadā gatavojas svētku gājienam

Novados šobrīd norit gatavošanās arī Dziesmu svētku gājienam, kurš būs svētdien, 2. jūlijā, un kuram dots moto "Novadu dižošanās". Tātad jādomā, kā sevi labāk parādīt, kā sevi izcelt ar to, kas katram novadam ir iezīmīgs. Gatavošanās notiek arī Valmieras novadā, kurš šajā svētku gājienā ies tā priekšgalā, jo Dikļu pagasts, kur aizsākās Dziesmu svētku tradīcija, tagad iekļaujas Valmieras novadā.

Valmieras novadā gatavojas svētku gājienam
00:00 / 04:12
Lejuplādēt

Stellēs vēl pēdējie darbi, lai taptu Valmieras novada jaunais ģerbonis. Tekstilmāksliniecei Gaļinai Birkavai palīgā atnākusi Tautas lietišķās mākslas studijas "Valmiera" vadītāja Baiba Mince:

"Tas sarežģītākais ir izšūšanas darbi, jo visi tie krāsu laukumi ir ar noteiktas krāsas diedziņiem jāaizpilda, ar diegu un adatiņu."

No kreisās: Gaļina Birkava un Baiba Mince
No kreisās: Gaļina Birkava un Baiba Mince

Tekstilmāksliniece Gaļina Birkava Latvijā ir viena no pieredzes bagātākajām šajā jomā, jo ar viņas rokām tapuši arī daudzu deju kolektīvu un koru vimpeļi.

"Patiesībā jau vimpelis ir, kā sacīt, tā kolektīva vai tās pašvaldības, vai ģimenes seja. Tas būtiskais, kas viņam ir, ar ko viņš grib izpausties. Tas ir interesants darbs," stāsta tekstilmāksliniece.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Šobrīd darbs nelielajā darbnīcā rit, var teikt, dienu un nakti, lai gājienā Valmieras novadam būtu jaunais vimpelis, kura centrā ozols. "Jā, tagad ir ozols, tās lapiņas, man šķiet, ir tie pagasti," skaidro Gaļina Birkava.

Valmieras novads šajā svētku gājienā būs tā sākumā, novada Kultūras pārvaldes vadītājs Toms Upners stāsta, ka tas lemts, lai tādējādi godinātu un atzīmētu to, ka Dikļos ir aizsākusies Dziesmu svētku tradīcija.

"Dziesmu svētku kustība ir sākusies būtībā nu jau tagadējā Valmieras novadā, ar pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos. Pēc tam arī Rūjienā un Matīšos. Tāpēc vienos no iepriekšējiem Dziesmu svētkiem tika rosināts, ka Dikļu pagasts – kā šis Dziesmu svētku šūpulis – iet kā pirmie pašā gājiena priekšgalā. Nu un tad tagad pēc tās reformas sanāk, ka Valmieras novads, iekļaujot arī Dikļus, būs no pašvaldībām pirmais, kas ies gājiena sākumā – Dikļu pagasts un tad visa lielā Valmieras novada delegācija. Manuprāt, tas ir ļoti pareizi, ka mēs atceramies saknes, kur Dziesmu svētki ir sākušies," saka Toms Upners.

Tā kā šajā svētku gājienā pirmo reizi ies jaunizveidotie novadi, tad organizatori ir rosinājuši padomāt, ar ko tad iezīmīgs ir katrs no šiem novadiem.

"Tāds akcents, kas būs īpašs visām pašvaldībām, ka ir aicinātas nest tādu savu kultūrzīmi, savu kultūrgoda zīmi. Mūsu gadījumā tas novads tik liels un tās iespējas tik plašas, bet mēs palikām pie tā, ka Dziesmu svētku šūpulis ir Valmieras novadā – Dikļos. Dikļos savulaik Neikenkalna Dabas koncertzālē ir "Sidraba birzs" īpašais veidojums, akcentējot Dziesmu svētku kustību. Tad nu mēs gribam Rīgā startē tgājiena priekšgalā ar "Sidraba birzs" motīvu. Ivara Mailīša ideja tiks transformēta tādos pārnēsājamos Sidraba birzs elementos."

Sabīne un Jānis Ozoliņi pie Valmieras novada kultūrzīmes
Sabīne un Jānis Ozoliņi pie Valmieras novada kultūrzīmes

Valmieras novadam šī izraudzītā Dikļu Neikenkalna "Sidraba birzs" zīme būs diezgan iespaidīga –

"2,5 metri reiz 1,30, pamanāma, tā, lai dziesmu gājienā redz un zvīguļo!" stāsta zīmes veidotāja.

Šīs kultūras zīmes veidošana ir uzticēta māsai un brālim, Sabīnei un Jānim Ozoliņiem, kuri tās izgatavo savā darbnīcā. Kopumā būs 20 šādas zīmes.

"Pašā sākumā tas grūtākais darbs bija izdomāt precīzos izmērus, lai būtu tās proporcijas pret cilvēku un gājienu. Paši domājām, zīmējām un tikām līdz gala iznākumam," stāsta Jānis Ozoliņš.

"Braucām uz Dikļiem, skatījāmies Dziesmu svētku dzimtenē uz esošo [Sidraba birzi] un vienkārši adaptējām," piebilst Sabīne Ozoliņa.

Par lielumu Jānis saka:

"Tā viņi gribēja, maziņu negribēja – lai pa gabalu var redzēt, lai redz, ka nāk Valmieras novads!"

Sabīnei nav nekādu šaubu, ka puiši būs pietiekami stipri, lai to visu panestu: "Gājienā tas formēsies, būs kāšu principā – ies priekšā vadošais gājējs, tad pa sāniem ies pārējie vīri, un visiem pārējiem dalībniekiem rokās, lai nebūtu apdalīti, būs rokas tādi mazie, vēl domājam, vai būs ar lentām, lai arī vējā spēlējas, kāds elements. Noteikti būs ļoti liels prieks un bauda skatīties!"

Valmieras novadam būs arī viena no lielākajām delegācijām – svētkos piedalīsies 1348 dalībnieki, pārstāvot 59 kolektīvus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti