Dienas ziņas

Rīgā pagarina termiņu dokumentu iesniegšanai vidusskolās

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Izstādē apkopo kuldīdznieku pieredzi Dziesmu un deju svētkos

Mainās laiks, bet ne mīlestība pret dziesmu un deju – Kuldīgā izstāde par novadnieku dalību Dziesmu svētkos

Dziesmu svētku tradīcijas 150 gadu jubileja rosinājusi Kuldīgas novada muzeja darbiniekus meklēt ziņas par pilsētnieku dalību tajos – pat no pirmajiem Dziesmu svētkiem. Tā tapusi izstāde "Dziesma. Deja. Svētki", kurā atspoguļota gan svētku gaisotne, gan uzstāšanās, gan atpūtas brīži.

Sieviešu koris "Gaisma" ir viens no kolektīviem, kurš dosies uz Dziesmu un deju svētkiem. Šai reizē tas ieskandina Kuldīgas novada muzeja veidoto fotogrāfiju izstādi "Dziesma. Deja. Svētki". Tajā Kuldīgas novada dziedātāji un dejotāji atainoti dažādu gadu svētkos – 46 kadros redzams, kā mainījies laiks, iespējas nokļūt svētkos, repertuārs, bet nav mainījusies mīlestība uz dziesmu un deju.

"Pārsvarā ņēmām talkā krājuma fotogrāfijas un cauri laikam mēģinājām parādīt, kādi mums ir bijuši svētki. Tā kā izstādes nosaukums ir "Dziesma. Deja. Svētki", tad arī to nedaudz var novērot telpās, sākot ar dziesmu, kur vairāki koristi,  tad dejas šeit un svētki, kā mēs esam tos svētkus pavadījuši, nedaudz aizkulises," skaidro izstāžu un ekspozīciju kuratore Laura Vilerte.

Kuldīgas puses ļaudis bijuši arī uz I Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem. Tajā piedalījās Vīgneru Ernesta vadītais Rendas vīru koris. Tik senu liecību gan muzejā nav, vecākās fotogrāfijas ir no pagājušā gadsimta 20., 30. gadiem. Fotostāsts iestiepjas līdz pat iepriekšējiem svētkiem 2018. gadā, uzsverot, ka svarīgs ir arī posms starp svētkiem, kad notiek gatavošanās un tradīcijas noturēšana.

"Tādas tirpiņas skrien. Pats tur esi bijis, pats stāvējis, virsdiriģenti, kuru nav starp mums... Tās sajūtas nedaudz sirreālas. Ir palikusi nedēļa, un tā nedēļa paskries tik ātri, un atkal tā jau mums būs pagātne. Ar skaistām atmiņām," teic kora "Gaisma" mākslinieciskā vadītāja Jana Paipa.

"Šajos attēlos izstādē noteikti ir jūtams, ka cilvēki ir sanākuši kopā, kopīgais darbiņš ir ieguldīts un ir rezultāts. Man Dziesmu svētki – tas ir piedzīvojums. Pirms 18 gadiem piedalījos jauniešu bērnu un jauniešu dziesmu svētkos 2005. gadā, tas likās tik milzīgs notikums, ko vispār nav iespējams aptvert, un tādēļ svētkus es ar lielu nepacietību gaidu," sajūtās dalās kora "Gaisma" dziedātāja Inese Vectirāne.

Paralēli izstādei būs arī radošās darbnīcas, kurās aicinās piedalīties ģimenes. Izstāde skatāma līdz 20. augustam. Bet no Kuldīgas novada šogad uz Dziesmu un deju svētkiem dosies ap 600 dalībnieku un pēc tam jau vēsturei piepulcēs savus foto stāstus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti