Panorāma

Neredzīgo biedrības kora "Jolanta" dziedātāji svētkus "redz ar sirdi"

Panorāma

Panorāma

Deju lieluzvedums "Mūžīgais dzinējs" apvieno 17 tūkstošus dejotāju

«Skudriņas skrien pa visu ķermeni.» 667 deju kolektīvi lielkoncertā «Mūžīgais dzinējs» ļauj uzmirdzēt novadu krāsām

Ir aizvadīts pirmais deju lielkoncerts "Mūžīgais dzinējs". Vairāk nekā 15 tūkstoši dejotāju Daugavas stadionā ļāva koši iemirdzēties Latvijas novadu krāsām.

Aizvadīts pirmais deju lielkoncerts “Mūžīgais dzinējs”
00:00 / 03:53
Lejuplādēt

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" repertuārā iekļautas 33 dejas, no kurām 13 godalgotas jaunrades dejas un septiņas – no Latvijas skatuviskās dejas Zelta fonda.

"Mūžīgā dzinēja" stāstu veido varonis, ikkatra cilvēka laikabiedrs – Ceļinieks, kas dodas ceļojumā pa Latviju, apciemojot savas dzimtas vietas – tuvākus, attālākus radus, tostarp mājas, kur pavadīta bērnība.

Soli pa solim koncerta stāsts atklāj Latvijas novadu dažādību, tostarp vietējo iedzīvotāju īpašības un tikumus.

Lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" stāstu izdejo 667 deju kolektīvi no Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales, tajā skaitā 34 latviešu diasporas kolektīvi no Eiropas, ASV, Kanādas, Austrālijas un Brazīlijas.

"Man liekas, ka šis gads atšķiras ar to, ka dejotāji ir ļoti emocionāli, ļoti lielā pacēlumā, jo šī programma katru uzrunā ļoti personīgi, ļoti tuvu. Dejotājiem patīk dejas, un to var redzēt. To enerģiju, kas plūst dejojot. Tā saplūst dejotājiem ar skatītājiem. Tas ir vienkārši fenomenāli. Pilnīgi ceļ spārnos," Latvijas Televīzijai atzīst deju uzveduma virsvadītāja Dace Adviljone.

Kā pirms koncerta Latvijas Radio uzsver dejotāji – pēc ilgajiem un nebūt ne vieglajiem mēģinājumiem ir jūtams nogurums, taču pozitīvās emocijas, kas gūtas ģenerālmēģinājumā, ir uzlādējušas, tāpēc viņi arī ir pilnībā gatavi koncertiem:

–"Mazliet nogurums, bet dejas emocionālas, skaistas. Vakar bija gara diena tāpēc, ka no rīta bija mēģinājums un vakarā koncerts. Kājas mazliet jūt, bet tas ir labi – tā vajag, tāpēc jau mēs dejojam!"

– "Pārstāvu Cēsu novadu, Vaives pagastu – deju kolektīvu "Vaive". Man [šie ir] jau sestie svētki, un visi ir kā pirmo reizi – skudriņas skrien pār visu ķermeni."

Savukārt vairums skatītāju, gluži kā lieluzveduma varonis Ceļinieks, ir ieradušies atbalstīt savus tuviniekus, kas ir starp dejotājiem. Tāpat koncertu skatīties ieradušies arī cilvēki, kas reiz paši piedalījušies Dziesmusvētkos, kā arī tie, kas vēlas vienkārši baudīt svētkus:

– "Svētku sajūta, saulīte spīd, es arī pirmo reizi Deju svētkos, ceru, ka būs lieliskas emocijas, ka tas maģiskais mirklis atkal būs noķerts."

– "Man dēls dejo, tāpēc atbraucu paskatīties. Ļoti gaidu koncertu, gribu izbaudīt, jo, skatoties pa televizoru, nevar izbaudīt kā tad, kad esi te uz vietas."

 "Tas bija ļoti, ļoti iespaidīgi. Pasākums bija liels – ļoti daudz cilvēku. Formējumi bija brīnišķīgi. Dejas, mūzika – tiešām lieliski," atzina lieluzveduma apmeklētājas no Spānijas Sara un Marija. Viņas arī solīja visiem Spānijā ieteikt apmeklēt Dziesmu un deju svētkus Latvijā 2028. gadā.

Skatītāji no koncerta redz tikai to daļu, kas notiek uz lielās skatuves. Taču aiz un apkārt tai vēl čum un mudž vesela pasaule. Daži starp savām dejām var atvilkt elpu, citiem ātri jāskrien, lai paspētu no vienas stadiona puses uz otru un nenokavētu savu nākamo uznācienu.

"Dejotājs vienmēr smaida. Viņš vienmēr pasveicinās. Viņš vienmēr palīdzēs, viņš nekad nepagriezīs muguru, ja kaut kas ir kādam noticis," sacīja dejotājas no kolektīva "Misiņš" (Aizpute) Ineta un Santa.

Ar otru koncertu "Mūžīgais dzinējs" dejotāji priecēs jau šovakar, bet trešais – noslēdzošais – gaidāms rītvakar. Pēc pēdējā lielkoncerta dejotāji līdz pat rīta gaismai līksmos dalībnieku ballē turpat Daugavas stadionā.

Lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" tiešraide ziņu portālā LSM.lv un LTV1 būs skatāma sestdien, 8. jūlijā, pulksten 22.00.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti