Kultūras ziņas

Pasniegta Krodera balva

Kultūras ziņas

Ivara Selecka "Turpinājums"

Pasniegta "Latvijas Modes un stila gada balva"

Pasniegta Latvijas Modes un stila gada balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmdien, 19. martā, apbalvoti aizvadītā gada sasniegumi Latvijas modē. Vienīgo šāda veida balvu modes profesionāļiem Latvijā pasniedz kopš 2006.gada. 12 gadu gaitā nomināciju skaits gandrīz dubultojies. Starp šī gada laureātiem ir arī dizaineri, kuru radītie apģērbi mirdzējuši uz sarkanā paklāja ārvalstu teātra un kino apbalvošanas ceremonijās un popzvaigžņu koncertos daudzu miljonu skatītāju priekšā.

Latvijas Modes un stila gada balva ir vienīgais pasākums Latvijā, kurā ik gadu tiek īpaši izceltas uzvaras modes jomā. Šogad ar teju divreiz lielāku nomināciju skaitu pasākums turpina soļot tieši modes virzienā.

"Agrāk bija tā, ka mēs vairāk koncentrējāmies uz stilīgākajām personībām. [..] Mēs arī pamainījām nosaukumu – kādreiz tas bija Latvijas stila un modes gada balva, pēdējos divus gadus tā ir Latvijas modes un stila gada balva," sacīja Baltijas modes federācijas prezidente Jeļena Strahova.

Visu gadu federācija seko līdzi mākslinieku gaitām un sasniegumiem un tad izsijāto nominantu sarakstu nodod žūrijas rokās, kam gadu no gadu uzdevums atlasīt labākos kļūst arvien sarežģītāks. 

Nebaidīšanās no radoša neprāta, noorganizējot modes skati Ķīpsalas peldbaseinā, rezultējusies ar balvu Latvijas Mākslas akadēmijai.

"Tur bija iesaistīti gan alpīnisti, gan ūdens speciālisti, kas nav tipiski klasiskai modes skatei. Tas ir milzīgs izaicinājums. Mēs esam pilnīgā panikā, ko iesākt šogad, jo – kā mēs tagad pārspļausim to iepriekšējo gadu," teica Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Andris Vītoliņš.

Jaunieviestā nominācijā "Gada inovatīvākā kolekcija" pie balvas tikusi avangardiskā Keta Gūtmane. "Ir ļoti patīkami saņemt balvu mājās, un vēl patīkamāk ir tas, ka tās vērtības, ko es mēģinu likt savā dizaina domāšanā, ka tās atspoguļojas arī šīs balvas nominācijā," sacīja māksliniece.

Starp šī gada laureātiem arī Katja Šehurina, kuras darinātos tērpus skatuvei izvēlējušās, piemēram, dziedātājas Džesija Džei un Nellija Furtado. 

Viņa saņēma specbalvu "Teātris un mode". Viņas tērpi redzami, piemēram, Dailes teātra izrādē "Bannija Manro nāve".

"Tā bija mana trešā izrāde, un tagad mēs taisām ceturto – "Būt Kejai Gondai". Teātra darbs – tas ir vairāk par personāžu, tēlu un visu to lugu, tāpēc man ir interesanti pastrādāt no citas puses – no personāža, nevis no tērpa līdz personāžam," atzina Šehurina.

Šogad 13. Latvijas modes un stila balvas pasniegšanas ceremonijas laikā tika paziņoti uzvarētāji kopumā 13 nominācijās, liecina Baltijas Modes federācijas informācija. 

Tituls "Gada dizainers" piešķirts zīmola "Narciss" dizainerei Alisei Trautmanei, "Gada debija" – modes māksliniecei Ivetai Vecmanei,  "Gada izrāviens" – Dacei Zvirbulei, bērnu modes zīmola "Aristocrat Kids" dizainerei.

Šogad pirmo reizi tika pasniegtas balvas divās jaunās nominācijas – balvu par "Labāko digitālo marketingu" saņēma zīmols INCH2 (dizainere Olga Pētersone), bet par "Labāko reklāmas kampaņas imidžu" – Dace Bahmann (dizainere Dace Krieviņa-Bahmane).

Par "Labāko modes konceptveikalu, kas tika atvērts 2017.gadā" atzīts veikals "ImageHouse" Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti