Liepājā skatāma unikāla tērpu kolekcija, kas padomju laikā sūtīta no Ņujorkas uz Liepāju

Liepājas Latviešu biedrības namā martā skatāma izstāde "Elza. Garderobe cauri laikiem". Izstāde ļauj ielūkoties privātā tērpu kolekcijā, kas veidojusies no tērpiem un citām lietām, kas padomju laikā sūtītas no Ņujorkas uz Liepāju. Tādā veidā Liepājā dzimusī Elza Nelius (1900–1988, bij. Lazdeniece), kura strādājusi uz pasažieru tvaikoņa Liepāja–Ņujorka, uzturējusi kontaktus ar saviem tuviniekiem Latvijā.

Elzas sūtītie tērpi un aksesuāri šobrīd veido bāzi privātai kolekcijai Liepājā, kura sastāv no aptuveni 1000 vienībām.

Liepājā skatāma unikāla tērpu kolekcija, kas padomju laikā sūtīta no Ņujorkas uz Liepāju
00:00 / 06:09
Lejuplādēt

Paciņas no "dzelzs priekškara" otras puses

20. gadsimta sākumā no Liepājas uz Ņujorku kursēja pasažieru tvaikonis, uz kura strādāja 22 gadus jaunā Elza.

Aizbraukusi no Latvijas 1922. gadā, dzimtenē Elza nekad vairs neatgriežas. Starp viņu un mazo dēlēnu Arvīdu Liepājā ir nolaidies "dzelzs priekškars".

Tērpu kolekcija veidojusies no paciņām, kas padomju laikā no 50. līdz 80. gadu vidum sūtītas uz Latviju, stāsta Elzas mazmazdēls Valters Palaps.

"Vitrīnā pašā izstādes sākumā redzamas oriģinālās birkas, kur uzskaitīts, kas paciņā bijis iekšā. Uzskaite bija ļoti strikta, kad tika sūtīts kaut kas uz Padomju Latviju un viss gāja caur Maskavu. Kolekcija veidojusies no sūtītajām paciņām. Gandrīz katru reizi vēstulēs prasījusi, vai viss ir pakās, acīmredzot bieži kaut kas pazudis vai ņemts ārā no tām pakām."

Vēstules uz dzimteni

Vitrīnā redzamas arī Elzas sūtītās vēstules. Valters atklāj, ka visaizskustinošākā ir 1947. gadā rakstītā vēstule:

""31. marts. Sveiks, mīļais dēls! Tu nevari iedomāties, cik bijām pārsteigti, kad saņēmām tavu vēstuli. Pa visu kara laiku mēs nevienas ziņas no jums nesaņēmām. (..) Priecājamies, ka visi esat sveiki un veseli, arī mana mīļā māmiņa." Tā arī bija tāda zīmīga vēstule, – pēckara periods pagājis, divi gadi kopš kara beigām, pirmā vēstule, ko saņēmusi. Komunikācija tajā laikā, kad ilgi jāgaida vēstules un atbildes. Tagad mēs varam sekundes laikā – pat ātrāk – aizsūtīt ziņu, vari atbildēt, kā tev iet, ļoti daudzos un dažādos veidos. Tad bija jāgaida ilgs laiks, lai saņemtu atbildi uz vienkāršu jautājumu, kā tev klājas."

Kleitas joprojām tiek valkātas

Runājot par savas vecvecmāmiņas dzīves gājumu un padomju laikiem, Valters Palaps saka, ka viņa tā arī nepiedzīvoja iespēju satikties ar saviem tuviniekiem un mūža nogalē bijusi vientuļa, taču saikne uzturēta tieši caur šiem sūtījumiem un vēstulēm, kas rūpīgi glabātas ģimenē cauri vairākām paaudzēm.

Glītās kleitas un blūzītes joprojām ir ģimenes sieviešu garderobē. Šo faktu pamanījusi un izcēlusi izstādes kuratore, māksliniece Dace Dēliņa-Lipska:

"Liepājā mums ir viesojušās citas privātas kolekcijas un tērpu izstādes, bet šī izstāde ir unikāla ar to, ka kolekcija glabājas Liepājā. Tā ir absolūti dzīva un tiek lietota vēl aizvien. Šie dažādu desmitgažu kostīmi tiek integrēti arī šodien ikdienas garderobē. Lorita Palapa valkā šos tērpus. Kopā ar Valteru, man liekas, ir izdevies, šo ekspozīciju pasniegt tā, lai apskatāmi būtu gan oriģinālie kostīmi no Ņujorkas, kas pārstāv trīs desmitgades, un paralēli vienas dzimtas stāsts, apskatot dzimtas hronoloģiju, tā ataino notikumus Latvijas un Liepājas vēsturē."

Elzas mazmazdēls Valters Palaps un izstādes kuratore, māksliniece Dace Dēliņa-Lipska
Elzas mazmazdēls Valters Palaps un izstādes kuratore, māksliniece Dace Dēliņa-Lipska

Logs uz modes pasauli

Ņujorkas modes preces kalpo kā logs uz pasaules modi laikā, kad PSRS okupētā Latvija cieš ne vien no režīma uzspiestās ideoloģijas, ekonomiskās lejupslīdes un preču deficīta, bet arī no zemas kvalitātes un pieticīga sortimenta apģērbiem un galantērijas precēm.

Tērpi speciāli šūti Ņujorkā pie šuvējas, un kostīmi mazmeitām vienmēr derējuši kā uzlieti,

uzsver Dace Dēliņa-Lipska.

Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane pauž sajūsmu par elegantajiem tērpiem, kas tapuši, iedvesmojoties no augstās modes pasaules un apskatāmi izstādē: "Ikoniskā, slavenā mazā, melnā kleitiņa. "Chanel" izgāja pasaulē, sākumā Eiropā 50. gados ar mazo kostīmiņu bez apkaklītes, svārciņš īss – virs celīša. Te redzama no Amerikas atsūtītā slavenās "Chanel" blūzītes kopija, kas ir šampanieša krāsā ar baltām, izrakstītām pērlītēm. Blūzīte kļuva slavena ar to, ka "Chanel Nr.5" tā reklamēja savas smaržas."

Dāvana pilsētai dzimšanas dienā

Izstāde tapusi divās telpās un veido stāstu cauri laikiem, desmitgadēm, vienlaikus rādot tā laika slavenāko modes namu tendences.

"Monohromā, balts, balts un bēšs – toņu gammā esam izcēluši tērpus, kas parāda galvenos, aktuālos siluetus gan 40., gan 50., gan 60. gados. Tie ir ikoniski modeļi. Otrā telpā, kur mēs atrodamies, redzamas 50. gadu kleitas. Te jau pienāk klāt krāsa kā viens no tādiem nozīmīgiem faktoriem. Arī 60. gadiem raksturīgas krāsas un raksti. Tērps ar margrietiņām simbolizē sešdesmito gadu ideju par mieru un mīlestību, par to, ka karš ir beidzies un nekad vairs nebūs. Šajā brīdī mūsu pasaules notikumu kontekstā, man šķiet, ir svarīgi uzsvērt atgriezties pie šīm idejām – miera, mīlestības un zilām debesīm," uzsver Dace Dēliņa-Lipska.

Izstāde "Elza. Garderobe cauri laikiem" tapusi martā, kad Liepāja svin savu 399. dzimšanas dienu, vienlaikus tā ir dāvana liepājniekiem un pilsētai dzimšanas dienā. Ekspozīciju papildina Elzas mazmazdēla Valtera Palapa modes fotogrāfijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti