Kultūras ziņas

LNSO sezonu noslēdz ar Bēthovenu un Šūbertu

Kultūras ziņas

Pasniegta Cimzes balva kultūrizglītībā

Latvijas paviljons Venēcijā gatavs atklāšanai

Latvijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennālē – pamanāms un būtisks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau rīt Itālijā oficiāli tiks atklāts Latvijas paviljons Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē. Visi sagatavošanās darbi ir noslēgušies, veidotāji pauž prieku par padarīto un ir gatavi uzņemt apmeklētājus. Tiem, kam nebūs iespējas doties uz Venēciju, tiks piedāvāts video ieskats ekspozīcijā, kā arī iespēja digitāli sekot līdzi izstādes un paviljonu atklāšanai.

“Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai.” – tāds ir Latvijas paviljona nosaukums Venēcijas biennāles 17. arhitektūras izstādē, un tas runā par tehnoloģiju plusiem un mīnusiem arhitektūrā. Veidotāji, arhitektu birojs NRJA, ar prieku atzīst, ka ir izdevies sasniegt izvirzīto mērķi.

Arhitekts Uldis Lukševics stāsta: “Tā galvenā sajūta laikam ir tāda, ka – wow, tā vairs nav vizualizācija, tas ir reāli. Tas reāli ir uztaisīts un ļoti atbilst tam, kā tās bija iedomāts un pat ir labāks, es gribētu teikt.

Latvijas paviljons ir pamanāms un aizskar arī visai pasaulei šobrīd ļoti svarīgu tēmu.”

Ekspozīcijā liela loma ir skaņai – tā atdzīvina paviljonu, kad tajā ienāk apmeklētāji.

“No vienas puses ir tāda permanentā skaņa, kas ir Gata Ziemas skaņu celiņš. Tāda diezgan draudīga fona skaņa, ko it kā tās tehnoloģijas izdod, un tas otrs ir tas, ko cilvēks, ejot vai šļūkājot ar kājām, vai vienkārši piesitot pie metāla sola – caur mikrofoniem, šī skaņa tiek pastiprināta, saslēdzās kopā tādā vienotā skaņu ainavā,” skaidro arhitekts.

Latvijas paviljons jau uzņēmis arī pirmos klātienes apmeklētājus – kolēģus no citām valstīm. Latvijas paviljona kuratore Elīna Lībiete atklāj: “Mums ir dažādas atsauksmes, dažas no tām ir no gados ļoti jauniem ekspozīcijas apmeklētājiem, tādiem divgadniekiem, kam šī te skaņu pieredze un tas, ka paviljons reaģē uz tevi un kaut kādā veidā sarunājas, liekas absolūti sajūsminoši, bet tikpat sajūsminošas atsauksmes mēs saņemam arī no pieaugušajiem, kas ir paguvuši jau pabūt tur.”

Latvijas paviljona atklāšanai rīt digitālajā vidē varēs sekot līdzi ikviens interesents. Tāpat Venēcijas biennāles digitālajā platformā iespējams vērot arī citu valstu ekspozīciju atklāšanu un kuratoru diskusijas. Tā kā Itālijā epidemioloģiskie ierobežojumi pakāpeniski tiek atcelti, rīkotāji jau drīzumā cer uzņemt arī klātienes apmeklētājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti