Tiešsaistē atklās Latvijas paviljonu Venēcijas arhitektūras biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šobrīd Venēcijā arhitektu biroja NRJA uzraudzībā norit intensīvi Latvijas ekspozīcijas uzbūves un sagatavošanās darbi, lai 21. maijā atklātu Latvijas paviljonu “Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai” Venēcijas biennāles 17. starptautiskajā arhitektūras izstādē. Latvija tajā piedalās jau devīto reizi un šoreiz dota iespēja ikvienam attālināti sekot līdzi paviljona atklāšanai, informēja Latvijas paviljona pārstāvji.

Uz Venēciju maija pirmajā nedēļā nogādāts sūtījums ar izejmateriāliem, kas Arsenāla telpās tiek izmantoti Latvijas paviljona instalācijas veidošanai. Līdz šī gada novembra beigām starptautiskā sabiedrība varēs iepazīties ar radošās komandas veidoto ekspozīciju, kuras centrā ir cilvēku pretrunīgās attiecības ar tehnoloģijām. Pievēršoties satraucoši nopietnām un vienlaikus amizantām tehnonejēdzībām, paviljons izgaismos cilvēcīga skatījuma nozīmi arhitektūrā. 

“Vērienīgajā Venēcijas arhitektūras biennāles izstādē ir svarīgi piesaistīt uzmanību. Ar spilgtu ideju vai formu. Šajā aspektā Latvijas ekspozīcijas tematika ir trāpīga un globāli aktuāla. Vai mājoklis kalpo cilvēkam jeb cilvēks kalpo mājoklim?

Autori atraktīvi un ar ironiju runā gan par tehnoloģiju pozitīvo, gan negatīvo pusi, spilgti atainojot mūsdienu arhitekta ikdienas darba nianses,”

preses konferencē minēja paviljona komisārs Jānis Dripe.

“Esam gandarīti, ka Latvija ir to 61 valsts vidū, kas piedalās starptautiskajā izstādē šajā sarežģītajā laikā, apliecinot Latvijas piederību globāliem kultūras procesiem. Šoreiz Venēcijas biennāle ir daudz atvērtāka un demokrātiskāka, dodot iespēju ekspozīcijas ikvienam apskatīt attālināti, tādējādi turpinot mūsu aizsākto e-kultūras virzienu un piedāvājot īpaši veidotu paviljona video arī Latvijas sabiedrībai. Jau pagājušajā gadā ar paviljonu saistītu instalāciju varēja apskatīt Vecrīgas sirdī, Doma laukumā. Šīs iespējas vēl vairāk pastiprina Venēcijas biennāles kopīgo tēmu “Kā sadzīvot kopā?”,” pauž kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Solvita Āboltiņa, Latvijas vēstniece Itālijā, preses konferencē akcentēja: “Diplomātijai ir arī kultūras dimensija. Šodienas Itālija nav nodalāma no mākslas, kino, modes, dizaina, mūzikas un arhitektūras norisēm. Tāpat kā šodienas Latvija. Arhitektūras biennāles atklāšana pēc nedēļas un mūsu dalība tajā ir svarīgs un pozitīvs signāls pasaulei pandēmijas laikā.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Venēcijas arhitektūras biennāle šogad savas durvis vērs 22. maijā, bet Latvijas paviljona atklāšana notiks 21. maijā. Paviljona atklāšanai angļu valodā pulksten 16.00 (pēc Latvijas laika) pievienoties varēs īpaši izveidotā digitālajā platformā “Biennale Pavilions Online”, savukārt pulksten 15.00 ikviens aicināts būt klāt Latvijas paviljona atklāšanā portālā Delfi.lv.

Starptautiskā digitālā Biennāles paviljonu tiešsaistes portāla Igaunijas vadībā izveidošana iezīmē jaunu pieeju kuratoru un arhitektu savstarpējai sadarbībai un biennāles pieejamībai, sniedzot iespēju to apmeklēt attālināti.

Līdztekus mūsu valsts paviljona atklāšanai Venēcijā, Latvijā 17. maijā klajā nāks ekspozīciju pavadošais eseju un īsprozas izdevums ar ekspozīcijai identisku nosaukumu “Tas nav domāts tev! Tas ir domāts ēkai”. Grāmata, ko ilustrējis arhitekts Ivars Veinbergs, pazīstami prozaiķi, publicisti un pētnieki, piedāvā divus pretējus skatījumus uz tehnoloģiju lomu mūsu ikdienā – satīriski stāsti par absurdām situācijām ēku lietotāju saskarsmē ar tehnoloģijām mijas ar ekspertu izsvērtajiem, uz problēmas risinājumu vērstajiem argumentiem. Atklājot izdevumu, 17. maijā pulksten 18.30 patstāvīgās domas interneta žurnālā Satori.lv tiešsaistes diskusijā sarunāsies grāmatas redaktore Elīna Lībiete un arhitekti Evelīna Ozola, Reinis Liepiņš un Pēteris Bajārs. 

Latvijas piedalīšanos Venēcijas arhitektūras biennālē organizē un atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas paviljona komisārs ir Jānis Dripe. 17. biennāles Latvijas paviljona kuratori ir Uldis Lukševics, Elīna Lībiete, Ivars Veinbergs, Ieva Lāce-Lukševica, Zigmārs Jauja, Inga Dubinska un Līga Jumburga. Ekspozīcijas realizāciju īsteno arhitektu birojs NRJA, Edgars Ošs,  Ansis Bergmanis, Pēteris Riekstiņš,  Mārtiņš Dāboliņš, Juris Simanovičs, Artūrs Tols un Viesturs Laiviņš. Grāmatas līdzredaktori ir konsultāciju uzņēmums „Levelup”. Grafiskā dizaina autors ir Aleksejs Muraško, audio dizainu radījis Gatis Ziema. Fotogrāfs un video mākslinieks – Ēriks Božis, projekta vadība – Austra Bērziņa un sabiedriskās attiecības – Linda Bērziņa.

17. Venēcijas biennāles kurators un arhitekts, profesors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis) uzrunā savas sfēras profesionāļus ar jautājumu par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem – kā sadzīvot dažādu sfēru nevienlīdzību kontekstā. Biennāle norisināsies no 2021. gada 22. maija līdz 26. novembrim. Tā ir prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, kurā Latvija piedalās kopš 2002. gada. Pandēmijas ierobežojumu dēļ Venēcijas arhitektūras biennāles atklāšana un norise par vienu gadu tika pārcelta uz šī gada maiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti