Kultūras rondo

Galerijā "Alma" skatāma Kriša Salmaņa jaunākā personālizstāde "Konstrukcija

Kultūras rondo

Monēta “Liepas lapa” uzvar sabiedrības aptaujā par gada monētu

Burtu mēnesis Jūlija Madernieka zīmē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Burtu mēnesis Jūlija Madernieka zīmē. Lekciju ciklā pievērsīsies burtveidolu dizainam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aprīlī piedāvā trīs lekciju ciklu. Pirmā lekcija veltīta Jūlija Madernieka devumam burtveidolu dizainā. Viņš, kā vērtē grafikas dizainers Gatis Vanags, burtu dizainam pievērsies ļoti mērķtiecīgi un viņa radošais devums ietekmē arī jaunākās mākslinieku paaudzes. Cikla otrā un trešā lekcija veltīta mūslaiku dizaina, tipografikas piemēriem Latvijā un kaligrāfijai, uzsverot iespējas to iekļaut izglītības procesā. 

“Sākot veidot izstādi par Jūliju Madernieku, mums bija skaidrs, ka pievērsīsimies viņa daiļradei dažādos aspektos. Beidzot pienācis laiks runāt par Jūliju Madernieku kā par nacionālā romantisma burtveidola dizaina celmlauzi. Mums likās, ka varētu veidot veselu ciklu, runājot par to, cik burts, grāmata, grafiskais dizains ir nozīmīgi mūsu dzīvei,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska. 

Aprīļa tiešsaistes lekcijām doti sekojoši nosaukumi: “Jūlijs Madernieks – nacionālā romantisma burtveidolu dizaina celmlauzis”,  “Dizains un tipografika Latvijā. Nākotnes vīzijas” un “Kaligrāfijas nozīme un metodes pedagoģijā”

Baranovska pauž, ka citiem aprīlis ir sulu mēnesis, bet muzejam – burtu mēnesis.

Ciklu 15. aprīlī atklās Gatis Vanags, kurš izsaka lielu gandarījumu, ka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs izsludinājis burtu mēnesi, jo līdz šim no visām dizaina jomām burtu dizains ir salīdzinoši maz aplūkots. Runājot par Madernieku, Vanags uzsver, ka viņš ir ne tikai burtveidola dizaina celmlauzis, bet arī viens no autoriem, kas viskonsekventāk nodarbojies ar burtiem: “Viņš ne tikai kādām konkrētam darbam veidojis savu oriģinālo uzrakstu no saviem oriģinālajiem burtiem, bet arī veidojis alfabētu – tātad 

Madernieks apzināti strādājis pie burtu stila veidošanas, burtu formu apzināšanas, un tādā veidā norādījis virzienu arī daudziem citiem autoriem.”

Taujāts, vai mūslaiku ikdienā vēl sastopamies ar Jūlija Madernieka burtiem, Gatis Vanags drīzāk rosina palūkoties uz jaunākām mākslinieku paaudzēm, kas no Madernieka ir ietekmējušās. Sniedzot piemēru no mūsdienām, viņš nosauc Mika Vanaga burtveidolu “Etno”. Arī lekcijā Gatis Vanags pievērsīsies atsevišķiem māksliniekiem, kas no Madernieka ietekmējušies, kā arī viņa laikabiedru veikumam starpkaru perioda Latvijā. 

Visas cikla lekcijas notiks platformā “Zoom”. Inese Baranovska norāda, ka vienlaikus katru no tām varēs klausīties vien simts cilvēku. Šīs pieejas, līdz ar pasākumu izsludināšanu, ir aizņemtas, bet pa kādai vēl mēdz atbrīvoties. Katrā ziņā muzeja vadītāja mierina, ka

lekciju saturs tuvākajā laikā parādīsies arī ieraksta formā un būs publiski pieejams neierobežotam cilvēku skaitam.   

Baranovska vēl piemin 22. un 29. aprīļa lekciju autores – grafikas un burtu dizainere Eva Abduļina, piemēram, veidojusi uzņēmuma “Dzintars” jauno vizuālo tēlu un mākslas centra “Zuzeum” tipografiku, savukārt Dārta Dīriņa praktizē kaligrāfiju.  

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāde “Madernieka stils” pašreiz pagarināta līdz 30. maijam. Muzeja vadība cer, ka tuvākajā laikā telpas varēs vērt ikvienam interesentam. Kas būtiski – drīzumā klajā nāks bagātīgi ilustrēts, bilingvāls izdevums par Jūliju Madernieku. Viens no grāmatas zinātnisko tekstu autoriem ir arī Gatis Vanags. Inese Baranovska piebilst, ka izstādes kaut kad beidzas, bet grāmatas paliek mūžībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti