Kultūras ziņas

Vēstures muzejs izrāda Dzintara kolekciju

Kultūras ziņas

Māksla krīžu pārvarēšanai

Latvijas ekspozīcija arhitektūras biennālē Venēcijā

Arhitekti gatavojas biennālei Venēcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Katru otro gadu Venēcijā norit pasaules lielākais notikums arhitektūrā - arhitektūras biennāle Venēcijā. Šogad tā norisinās ilgāk nekā citus gadus, teju piecus mēnešus, atklāšana paredzēta 7. jūnijā. Izstādes tēma ir modernisma arhitektūra un mūsdienīguma absorbēšana. Latvijas ekspozīciju Venēcijā veidos arhitektu birojs „NRJA”.

Kaut arī galvenais Venēcijas izstādes kurators Rems Kolhāss modernisma laiku arhitektūrā piedāvā sākt skaitīt jau no 1914. gada, latviešu ekpozīcijas veidotāji saskata, ka modernisms Latvijas arhitektūrā sācies ap 1954. gadu, proti, laiku, kad Hruščovs paziņoja, ka “greznība arhitektūrā ir lieka”.

Latvijas ekspozīcijai dots nosaukums “unwritten” jeb “neuzrakstītā grāmata”. Arhitektu birojs ir paveicis apjomīgu darbu – safotografējis simtiem moderinsma ēku, apzinājis ap 90 arhitektu, kuri darbojušies padomju laikā, apkopojis arhitektūras speciālistu viedokļus un uzdevis daudzus jautājumus.

Mēs būtu tikai priecīgi, ja visas mūsu šīs te ņemšanās rezultātā atrastos kāds pētnieks - superkareivis, kurš izmantotu visu to mūsu materiālu un būtu gatavs radīt atbildes uz jautājumiem, ko mēs uzdodam, jo mēs neesam pētnieki,” norāda arhitektu biroja “NRJA” arhitekts Uldis Lukševics.

Drukāta uz papīra, apkopotā informācija par modernisma arhitektūru karāsies gaisā, tā simbolizējot neskaidrību attieksmē un plānos, kas saistīti ar modernisma arhitektūras kā vērtības saglabāšanu. 1500 foto demonstrēs, kā nepelnītā vienaldzība pret modernisma būvēm pieļāvusi dažkārt neveiksmīgas to pārvērtības. Ekspozīiju pavadīs Andra Indāna radītais skaņu fons un ekspozīcijas apgaismojums mainīsies atkarībā no skatītāja atrašanās vietas.

Latvijas ekspozīcija Venēcijā tiks nemitīgi papildināta. Jebkurš interesents var savu modernisma arhitektūras atradumu sūtīt izstādes kuratoriem uz Venēciju līdz pat 23.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti