Spēka noslēpuma pildītās pankūkas, sautēta cūkgaļa un peldošās salas - Pārslas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pārsla Kupše saimnieko Nīcas novada Otaņķu pagasta mājās „Otaņķi”, kurās dzīvo četras paaudzes. Visa ģimene nodarbojas ar mājražošanu. Vecmāmiņa cep maizīti un dažādus kulinārijas izstrādājumus, kas tiek pārdoti ģimenei piederošajos divos veikaliņos un vienā kafejnīcā Liepājā. Viņas ģimene nodarbojas ne tikai ar kulinārijas izstrādājumiem, bet arī ar lopkopību, ražo sieru un krējumu. Pārslas mamma savā vecumā ir aizrautīga tautisko deju dejotāja. Izmantojot vietējos produktus, Pārsla savai ģimenei gatavo latviskus ēdienus. Viņa prot gatavot Kurzemes reģionam atbilstošus ēdienus un piedalās Latvijas Televīzijas raidījumā "Īstās latvju saimnieces". 

Uzkoda

"Spēka noslēpums" - ar šķiņķa, cūku plaušu masu un sāļā biezpiena masu pildītas pankūkas

  • 4 olas
  • 1 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarotes cukura
  • 2 glāzes piena
  • Milti
  • ½ glāze eļļas
  • 0,5 kg kūpināta šķiņķa
  • 1 paciņa krēmsiera
  • 2 ēdamkarotes majonēzes
  • 0,5 kg vājpiena biezpiena
  • Zaļumi
  • ½ glāze skābā krējuma
  • Sāls
  • Pipari
  • Cūku plaušas
  • Cūkas sirds
  • Lauru lapas
  • 3 sīpoli
  • 0,5 l skābā krējuma

Bļodā iesit četras olas, sakuļ ar sāli un cukuru. Pievieno aptuveni glāzi piena, sakuļ un pievieno miltus pēc skata tā, lai mīkla sanāk pabieza. Tad atkal pielej aptuveni glāzi piena, lai mīkla kļūtu šķidra, kā jau plānajām pankūkām. Šādi pievienojot pienu, izsitas miltu kunkulīši. Tad pievieno pusglāzi eļļas. Cep pankūku pannā no abām pusēm smuki brūnas. Ja cepas klāt pannai, mīklai jāpievieno vēl nedaudz eļļas.

Gatavojot vienu no pildījumiem – šķiņķa masu, samaļ kūpinātu šķiņķi un pievieno vienu paciņu krēmsiera (kāds nu garšo) un apmēram divas ēdamkarotes majonēzes, lai masa nebūtu ļoti sausa. Visu samaisa.

Sāļajai biezpiena masai samaļ vai izberž caur sietu puskilogramu vājpiena biezpiena, pievieno zaļumus, pusglāzi skābā krējuma, sāli un piparus. Visu samaisa.

Plaušu masai vispirms novāra cūku plaušas kopā ar cūkas sirdi, pievienojot melnos piparus, sāli un lauru lapas. Atdzesē. Izmaļ caur gaļas mašīnu, piemaļot klāt trīs vidēji lielus sīpolus. Sagatavoto masu apcep uz pannas, pievienojot puslitru skābā krējuma un garšvielas pēc vajadzības.

Pankūciņas pilda ar sagatavotajām masām dažādās formās: ietin, izveido mazus sainīšus vai aizloka kā dāvanu paciņu. Sapildītās plaušu pankūkas apcep uz pannas. Pasniedz ar piparmētru tēju!

Pamatēdiens

"Klipu-klapu kaimiņjanka" - Apcepti kartupeļu rīviņi ar speķa-sīpolu mērci un sautēta vai cepta kūpināta cūkgaļa

  • 5 kg kartupeļu
  • 1 glāze kefīra
  • Sāls
  • 2 olas
  • ½ glāze miltu
  • Sviests
  • Speķis
  • Pipari
  • 1 l saldā krējuma
  • Cūkgaļa
  • 2 burkāni
  • 3 sīpoli

Nomizo kartupeļus, sarīvē ar dārzeņu rīvi. Sarīvētos kartupeļus ieliek marlē, kas salocīta divkārtīgi, un kārtīgi izspiež visu kartupeļu sulu bļodā. Ārā nelejam! Kad no visiem kartupeļiem sula izspiesta, tiem pievieno glāzi kefīra, lai kartupeļu masa nepaliktu pelēka, kā arī sāli, divas olas un pusglāzi miltu. Izspiesto sulu nolej tā, lai stērķele (kartupeļu ciete) paliktu. Stērķeli pievieno masai. Visu samīca. Paņem piciņu masas un saklapē rokās tā, lai sanāktu ovāla un plakana klimpa. Ja vāroties klimpa šķīst ārā, tad jāpieliek vēl parastā kartupeļu ciete. Liek vārīties verdošā sālsūdenī, vāra apmēram 10 minūtes, līdz gatavi. Kad atdzisuši (vislabāk nākamajā dienā), apcep sviestā.

Gatavojot mērci, ņem vienu lielu sīpolu. Sagriež kubiņos. Speķi arī. Liek uz pannas cepties, nelietojot taukvielas, jo no speķa izdalās tauki. Kārtīgi apcep, pievieno sāli, nedaudz piparus un litru saldā krējuma. Vāra, līdz nedaudz sabiezē.

Uz pannas uzber sāli un piparus un apcep svaigu cūkgaļu sagrieztu šķēlēs. Liek pīlē, sacep ripiņās sagrieztus burkānus un kubiņos sagrieztus divus sīpolus, uzliek gaļai pa virsu un liek sautēties cepeškrāsnī 180°C aptuveni stundu. Kūpināto cūkgaļu sagriež šķēlēs, saliek uz cepampannas, liek cepeškrāsnī 180°C, līdz izcepas kraukšķīga. Pasniedz ar rūgušpienu vai skābputru.

Deserts

"Anniņa vanniņā" - Peldošās salas

  • 5 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 l piena

Ņem piecas olas un atdala baltumu no dzeltenuma. Baltumam pievieno trīs ēdamkarotes cukura un puto līdz saputojas stingrās putās. Katliņā ielej litru piena un uzvāra. Saputoto baltumu pa ēdamkarotei liek pienā un nedaudz apvāra no visām pusēm. Liek vaniļas mērcē, ko pagatavo no olu dzeltenumiem, kurus saputo ar cukuru un iemaisa pienā. Pasniedz ar mājas vīnu!

Lai labi garšo!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti